Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Coś sie tłucze z przodu

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL

Domyślnie Coś sie tłucze z przodu

Witam, AR 147 2005 rok, wersja po lifcie 1.9 JTD... Kupiona niedawno z informacją od sprzedawcy że trzeba zrobić zawieszenie z przodu bo się tłucze, no owszem, tłukło sie Kupiłem komplet wahaczy górnych, dolnych i łączniki stabilizatora, wszystko pozmieniane.Jade sobie na jazde próbną cały zadowolony a tu lipa... Jadąc po dziurawej drodze, nawet nie tyle dziurawej co poprostu takiej klejonej że wiadomo raz podbija do góry raz w dół dalej sie coś tłucze z przodu... Co jeszcze można wymienić ?! Są to takie dziwne uderzenia, jadąc po prostej drodze cicho jak w kościele.Z góry dziękuje za odpowiedź.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

luz na gumach drążka stabilizującego?

Ja nawet miałem urwaną śrubę drążka. Waliło, jakby ktoś młotkiem w podłogę napieprzał.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL

Domyślnie

No właśnie wydaje mi sie że to nie te gumy drążka bo kupiłem je przy okazji wymiany tych wahaczy ale nie zmieniałem bo raz że nie bardzo wiedziałem jak a dwa że nie są one jakoś nadmiernie zniszczone, wszystko jest ciasne i wydaje mi sie że to raczej nie to... Jest tak jeszcze coś co może dawać w kość ? Drążki kierownicze ? Dodam że jadąc po takich sporych werteplach czuć delikatne bicie na kierownicy... Mogą to być drążki ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To może być jakiś luz na drążkach lub końcówkach, ale to mechanik powinien sprawdzić.
    Dość często w takich przypadkach sprawa dotyczy też luzu na maglownicy. Taki luz można próbować skasować śrubą regulacyjną, do której jest dość trudny dostęp po opuszczeniu belki zawieszenia, a jeśli to nie da rezultatu to trzeba regenerować maglownicę. Tam się wycierają takie teflonowe tulejki. Na forum jest dość dużo, jak to naprawić.
    No i warto dokładnie sprawdzić też luz na gumach stabilizatora, bo on lubi dawać różne niepokojące stuki, zwłaszcza na nierównościach poprzecznych.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 15-07-2015 o 07:00

Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

moga byc drążki chociaz ja bym obstawiał raczej gumy stabilizatora.. wibracje moga byc od krzywych felg opcji jest wiele łacznie z wytłuczonymi amorami..polecam skoczyc do dobrego diagnosty nie wiem jak u Cb. w miescie ale u mnie diagnoza na szarpakach to góra 20zł i masz jasnosc co sie tłucze a tak mozna gdybac na odległosc