Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Ciągle opadające sprzęgło- HELP!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 2001r. 115KM

Unhappy Ciągle opadające sprzęgło- HELP!

Mam straszny problem ze swoją Alfą, a mianowicie strasznie opada mi pedał sprzęgła. Na początku było tak że ciekło mi z wysprzęglika i poprostu sprzęgło się zapowietrzało. Doraźnie sprzęgło było odpowietrzane i dolewany płyn, w czasie jazdy trzeba go było co jakiś czas nogę pompować żeby pedał się podniósł ale szybko zakupiłam nowy wysprzęglik i myslałam ze to koniec problemów ale niestety nie. Wysprzęglik nie cieknie ale sprzęgło nadal opadało i ciągle trzeba go było co jakiś czas pompować, więc przyszła kolej na wymianę pompy sprzęgła ale to również nic nie dało na dodatek stwierdziłam po chwili jazdy że biegi zaczęły gorzej wchodzić. Sprzęgło raz jest do połowy miękkie a potem strasznie ciężko wchodzi za chwile po podpompowaniu całe jest strasznie ciężkie do wciśnięcia, biegi chwytają dosłownie na samym końcu sprzęgła- istna masakra. Mechanik mówił że to jednka wina wysprzęglika i żeby reklamowac tą wymianę a Wy co uważacie? Czy jest możliwe złe zamontowanie wysprzęglika? Żeby go wymienić to trzeba skrzynie wyciągać a taka zabawa już mnie 350zł kosztowała + sam wysprzęglik. Alfie opada sprzęgło a mi opadają ręce

- - - Updated - - -

Dodam że zakupiłąm taki oto wysprzęglik: http://allegro.pl/wysprzeglik-alfa-romeo-147-2001-2010-nowy-valeo-i5146577158.html - był sprawdzany po vin-ie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Zapytaj na regionalnym o dobrego mechanika w Rybniku lub okolicy, który przyjrzy się temu problemowi. Coś czuję że bez ,,wyciągnięcia gratów na stół" się nie obejdzie, obym się mylił.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

EDIT Koleżanko EDIT nie ma innej alternatywy jak wysprzęglik. Nie wiem jak jest w 147 ale wszedzie zasada jest podobna. Tylko trzeba dobrze odpowietrzyć. Jeden siedzi w samochodzie i pompuje pedał jak nie odbija to nawet ręką sie pompuje kilka razy - przytrzymać na dole skoku peadału przy podłodze, a drugi popuszcza odpowietrznik i zakręca. i znów popmpowanie kilka razy przytrzymanie wpedału w podłodze, drugi popuszcza odpowietrznik i zakręca. Trzeba uważać, aby stale był płyn w zbiorniczku. I tak kilka razy około 10, aż pedał będzie na normalnym poziomie.
    Ostatnio edytowane przez ris ; 08-08-2015 o 07:31

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Kolego
    To koleżanka tak czy siak niech zapyta na regionalnym o dobrego mechanika który ogarnie temat. Sama raczej tego nie zrobi, chociaż mogę się mylić

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał sebawroc Zobacz post
    To koleżanka tak czy siak niech zapyta na regionalnym o dobrego mechanika który ogarnie temat. Sama raczej tego nie zrobi, chociaż mogę się mylić
    No fakt - tak łapać za słówka o tej godzinie w sobotę

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 2001r. 115KM

Domyślnie

Mechanik niestety mnie nie ominie ale wole najwpierw zapytać o opinie bardziej doświadczonych bo ci mechanicy to tacy jacyś nieogarnieci są że strach. Jeślic chodzi o odpowietrzanie to w czwartek mechanicy po wymianie pompy sprzegła go tam odpowietrzyli na wszytskie sposoby i nadal nic. Meczy mnie czy to nadal ten wysprzęglik czy może coś jednak innego a jesli wysprzeglik to co mogli zrobic nie tak że to nadal nie działa

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Jak pisałem wyżej: napisz w dziale regionalnym żeby polecili Ci dobrego i sprawdzonego mechanika

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał karo85 Zobacz post
    Mechanik niestety mnie nie ominie ale wole najwpierw zapytać o opinie bardziej doświadczonych bo ci mechanicy to tacy jacyś nieogarnieci są że strach. Jeślic chodzi o odpowietrzanie to w czwartek mechanicy po wymianie pompy sprzegła go tam odpowietrzyli na wszytskie sposoby i nadal nic. Meczy mnie czy to nadal ten wysprzęglik czy może coś jednak innego a jesli wysprzeglik to co mogli zrobic nie tak że to nadal nie działa
    Albo źle zamontowali wysprzęglik albo źle odpowietrzyli. W grę wchodzi tylko jeszcze wadliwy wysprżeglik mimo, że nowy. A może tak poszukać innego warsztatu ?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Oj potwierdzam. Odpowietrzenie Sprzęgła ciężka sprawa. Jak robiłem to u siebie to w pewnym momencie straciłem nadzieje ze wogole uda się to zrobić. Wkońcu znajomy mechanik powiedział żebym wpuścił płyn od strony wysprzeglika, a nie bawił się w Odpowietrzenie. Pomogło :-)

Użytkownik Embrion Avatar trocik17
    Mieszka w
    Wrocław/Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9JTD 8V 105KM

Domyślnie

Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze przewód doprowadzający płyn do wysprzęglika. W mojej Alfie zrobiła się mikro dziura, która zapowietrzała układ. Niestety do JTD przewód dostępny tylko w ASO na zamówienia i koszt to 230zł...
    Co do odpowietrzania to radzę zaopatrzyć się w przewód i spokojnie grawitacyjnie odpowietrzyć, czas około 30 min...

Pozdrawiam