Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Problem z wybijającą sie piątką :( POMOCY !

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Mito 1.4 95km

Domyślnie Problem z wybijającą sie piątką :( POMOCY !

Witam ,
    Od tygodnia jestem posiadaczem pięknej 147-tki z 2002 roku z silnikiem 1.9JTD - 115km i niestety ale mam chyba problem z tą piękną maszyną a mianowicie jadąć dzisiaj sobie spokojnie na piątym biegu wyrzuciło mi auto na luz , więc ponownie wrzucilem piątke i akcja się niestety powtórzyla i tak kilka razy , po dojechaniu do celu zauwazylem ze cieknie mi olej , wyglądało to tak jakby ciekł ze skrzyni lub jej okolic , po paru minutach wyciekl ustał i dalem odpocząć mojej alfie 2 godzinki i wrocilem spowrotem do domu niestety ale akcja z piątką powtórzyla się jeszcze kilka razy , dodam iż gdy jechalem na tempomacie spokojnie 110km/h to przy 5-iątce przejechałem max 10km i ja wybijało , a przy wcisnieciu gazu do podlogi alfa po 5-10 sekundach wskakiwała na looz , dodam iz dzieje sie to tylko na piątce , nie slychać zadnych skrzypów ani zgrzytów , nie ma zadnych luzów podejrzewam iż może to być spowodowane małą ilościa oleju w skrzyni ale może ktoś z was miał podobną sytuacje albo mógłby podsunąć mi rozwiązanie tej zagadki , dodam iż jutro popoludniu jade na warsztat z alfa i spróbuje zdjagnozować usterke , mam tylko nadzieje ze obedzie sie bez wymiany skrzyni albo sprzegla Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Problem z wypadającym 5 biegiem cytat kolegi z innego forum :

Witam forumowiczów, wyskakuje piaty bieg podczas jazdy, a mianowicie wyskoczy tak jakby do polowy, wystarczy wsisnąć sprzęglo a bieg sam wskoczy. Objaw nasila sie coraz częściej wyskakuje i trzeba go lekko przytrzymywać ręką. Jak wkłada się piątkę wszystko jest ok nic nie zgrzyta, wchodzi normalnie. Co może być przyczyną takiego zachowania i czy trzeba zwalać skrzynię? Z góry dzięki za pomoc.

Po wizycie u mechanika:

Problem z piątym biegiem był następujacy: w skrzyni przez zaniedbanie było niecały litr oleju, wytarte było kolo zebate piatego biegu i tuleja, skrzynia była aż lepka w środku, wymiana koła zebatego, tuleji i łożyska oporowego na ataku (wymiana prewencyjna przy okazji zwalonej skrzyni), postawiła ją na nogi, koszt całkowity naprawy 1100zł.