Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Uszkodzone sterowanie szybą pasażera

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 benzyna 95KM

Domyślnie Uszkodzone sterowanie szybą pasażera

Witam
    Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy MiTo.
    Od wczoraj mam problem ze sterowaniem szybą od strony pasażera.
    Podczas jazdy żona próbowała zamknąć otwartą na 1/4 szybę ale niestety przyciski zarówno w drzwiach pasażera jak i w panelu kierowcy od prawej szyby nie działały. ( Sterowanie lewą szybą działa normalnie )
    Po wyłączeniu zapłonu i włączeniu go ponownie szyba zamknęła się sama ale teraz również nie ma możliwości sterowania nią ani z panelu pasażera ani z panelu kierowcy.
    Sprawdzałem bezpiecznik - jest ok.
    Ciekawostką jest, że przy każdorazowym otwieraniu jak i zamykaniu drzwi szyba jak zwykle lekko się otwiera i potem domyka.
    Podejrzewam tu jakiś przekaźnik ale niestety nie mam pojęcia gdzie go szukać.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Frajbe
    Auto
    Mito 2012 1.4 MultiAir (955 A6.000)

Domyślnie

Cytat Napisał pawarti Zobacz post
    Witam

Podejrzewam tu jakiś przekaźnik ale niestety nie mam pojęcia gdzie go szukać.

Pozdrawiam
    Może wypadła wtyczka (chociaż wątpię bo dobrze trzyma). Znajduje się zaraz pod przyciskami w drzwiach. Żeby się tam dostać musisz zdjąć plastik z drzwi. Odkręcasz widoczne 2 śrubki krzyżakiem. 2 pozostałe odkręcasz imbusami chyba rozmiar 5. Pierwsza do odkręcenia imbusem jest pod klapką w klamce zobacztaki mały rowek musisz podważyć i zdjąć klapkę. Druga do odkręcenia imbusem jest w uchwycie drzwi. Uchwyt jest zbudowany z 2 części. Tą bliżej ciebie musisz podważyć od góry. Koniecznie od góry bo może się połamać. Jeśli już odkręciłeś wszystkie 4 śrubki trzyma się tylko na zatrzaskach więc możesz zacząć go zdejmować. Najlepiej podważyć gdzieś od dołu żeby się nie połamał. Od razu mówię, że zatrzaski trzymają mocno więc lepiej nie podważać niczego śrubokrętem bo sobie porysujesz plastiki. Chociaż jeśli masz pewną rękę to możesz śrubokrętem, ale jakimś dużym płaskim. Tamte zatrzaski niestety mają tendencję do łamania się, ale są tanie w ASO. Ostatnio za 3 zapłaciłem 5 zł czy coś w tym stylu.

Ja mam inny problem, ale też z szybami. Jakiś czas temu zacząłem słyszeć dziwny dźwięk jakby tarcia przy wysuwaniu szyb. Wczoraj przy myciu zauważyłem niewielkie rysy na szybach. Znajdują się one po stronach klamek przy samym słupku B. Ktoś miał podobny problem?
    Ostatnio edytowane przez Frajbe ; 17-08-2015 o 07:27

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Frajbe Zobacz post
    Może wypadła wtyczka (chociaż wątpię bo dobrze trzyma). Znajduje się zaraz pod przyciskami w drzwiach.

Dzięki wielkie za podpowiedź...
    Mam tylko pytanie w których drzwiach mam sprawdzać wtyczkę ? Nie działają obydwa przyciski do sterowania tą szybą, zarówno od strony kierowcy jak i pasażera...
    Czytałem gdzieś na tym forum ale przy innym modelu, że centralka sterowania jest w drzwiach od strony kierowcy, więc może w naszym MiTo jest podobnie ?
    Dziś jeszcze wpadłem na pomysł żeby odpiąć na chwilę akumulator ale niestety nic to nie dało.
    Będę musiał rozebrać boczek, tylko który ?
    Na pewno przyciski do sterowania tej szyby połączone są równolegle...

Pozdrowienia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Pewnie kierowcy, bo on może również sterować szyba pasażera
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Witajcie
    Wymieniłem panel sterowania od strony kierowcy i niestety nic to nie dało.
    Od znajomego pożyczyłem moduł sterowania od strony pasażera i po podłączeniu okazało się że TO JEST TO ! Szyba opuszcza się i podnosi zarówno od strony pasażera jak i od strony kierowcy. BINGO !
    Wbrew logice i wszelkim wcześniejszym rozważaniom uszkodzony był moduł z przyciskiem od strony pasażera. :-)
    Zamieszczam rozwiązanie, może komuś się przyda.
    Pozdrawiam