Moje uszanowanie.
Czy dużo roboty jest z wymianą owej śruby? Na dniach będę wymieniał wariator jaki i rozrząd kompletny i przy okazji będę zmuszony wymienić śrubę ślizgową napinacza. Ona jest za aluminiową ścianką. Dużo z tym roboty?
Moje uszanowanie.
Czy dużo roboty jest z wymianą owej śruby? Na dniach będę wymieniał wariator jaki i rozrząd kompletny i przy okazji będę zmuszony wymienić śrubę ślizgową napinacza. Ona jest za aluminiową ścianką. Dużo z tym roboty?
To może być dość poważna robota, bo to łożysko (krzyżak) jest też elementem zawieszenia silnika.
Niestety nigdy tego nie robiłem, więc niewiele pomogę.
Miejmy nadzieję, że zdemontujesz to bez potrzeby demontażu koła napędu rozrządu.
http://allegro.pl/listing/listing.ph...2-uni-1-2-0807
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=6&WINDOW_ID=1
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 19-08-2015 o 20:24
Dziękuję SG0240
Nie ma za co, ale tak sobie myślę, że to kółko zębate napędzające pasek rozrządu to będziesz musiał chyba jednak zdemontować.
Jakby co to uważaj, bo tam jest lewy gwint i śruba jest bardzo mocno przykręcona.
Tak patrzę na fotki i chyba koła nie trzeba tykać ;-) Alternator, pompa wspomagania musowo.
Ten otwór to chyba nie jest duży - tak mniej więcej jak średnica wału, ale może jak odkręcisz mocowanie tego krzyżaka to uda się go jakoś odchylić, żeby wyjąć tę śrubę, którą chcesz wymienić i dasz radę to zrobić bez demontażu koła.
Jak zrobisz, to napisz jak poszło.
25-go zabieram się do pracyTego dnia wyślę wariatory Dariuszowi i będę działał z tą śrubą
![]()
Trzeba by to też przeanalizować pod kątem uszczelnienia wału, bo może być, że w tym krzyżaku jest simering, a krzyżak jest uszczelniony między silnikiem w tym miejscu np. jakimś oringiem. To wtedy byłby dodatkowy problem.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 21-08-2015 o 19:36
"Tak patrzę na fotki i chyba koła nie trzeba tykać ;-) Alternator, pompa wspomagania musowo".
Faktycznie, chyba masz rację.
Jeszcze raz dokładniej przeanalizowałem fotki i wygląda na to, że ten krzyżak ma dość dużą przestrzeń wokół koła rozrządu, więc raczej nie powinno być problemów, a co do uszczelnienia wału to simering powinien być bezpośrednio w bloku.
Dokładnie SG0240
Od dołu tylko podlewaruje silnik aby mi nie opadł i się śrubę wymieni.