Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Witam serdecznie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    Volvo V40, Toyota Celica 6gen

Domyślnie Witam serdecznie

Witam wszystkich,

Maciek z Włocławka z tej strony, lat 34, żonaty, dziecko sztuk 1.
    Zarejestrowałem się na Wasze forum gdyż od kilku tygodni szukam auta, na które chciałbym zamienić obecnie jeżdżone Volvo V40. Przyznam się Wam, że głównym powodem dla którego postanowiłem stać się użytkownikiem forum Alfaholików jest fakt, że od wielu lat strasznie kusi mnie zakup Alfy Romeo niestety, jako osoba nie posiadająca finansów na poziomie Kulczyka starałem się zawsze w swojej historii motoryzacji kupować samochody posiadające dobre opinie użytkowników. Tym samym zawsze jeździłem autami raczej nudnymi - wygodnymi, sprawnie jeżdżącymi ale jednak nie wybijającymi się z tłumu (chociaż do zakupu VW nigdy zmusić się nie potrafiłem i myślę, że nigdy nie zmuszę).
    Aktualnie serce coraz mocniej podpowiada spełnienie mokrych fantazji i postawienie na stylistykę.
    Przyznam się niestety uległem obiegowej opinii, że "alfa to alfa" czyli mechaniczny i finansowy dramat. Dlatego właśnie na Waszym forum chciałbym dokopać się do informacji rzetelnych na temat marki, konkretnie interesującego mnie modelu, silników itd. Mam nadzieję, że da się te informacje znaleźć po przefiltrowaniu wszelkich pieśni chwalebnych jakich zapewne na forum miłośników marki jest bardzo dużo, a tym samym uda mi się przezwyciężyć prawdopodobnie kompletnie nieracjonalne obawy i zakupić w niedługim czasie fajne auto, którym będzie chciało się jeździć.

Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich
    Maciek "Lisu"
    Ostatnio edytowane przez Lisu_ ; 19-08-2015 o 09:23

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Alfa auto jak każde inne..Kupisz tanio to wpakujesz kilka tys..
    Twój wybór czy dac mniej i samemu wymieniać czy kupić bardziej zadbaną alfę i mieć na początku spokój.Najbardziej jest wrażliwy zawias.Szczególne jak ktoś serwisuje na zamiennikach.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Witaj
    Ja byłem przed 2 miesiącami przed podobnym dylematem z tym że od zawsze byłem fanem BMW.... i postanowiłem zmienić swoją BUNIE na coś nowszego młodszego. Zawsze mi się Alfa 159 SW podobała ale bałem się tak jak ty bo znałem opinie że alfę szerokim łukiem się omija bo są tylko ładne. Ale im dłużej szukałem tym bardziej alfą się zainteresowałem a że mam tak jak mam to uruchomiłem kontakty u znajomych mechaników, internet... inaczej masowo zaatakowałem temat Alfa . W internecie jest sporo informacji wystarczy użyć wujka Google i najważniejsze informacje masz. Ja wszystko potwierdziłem... I tak podsumowując Alfa 159 ( bo nie napisałeś jakim modelem się zainteresowałeś)... Tylko diesel bo JTDM fiata to jedna z najlepszych konstrukcji, a pozostałe kwestie to wrażliwe zawieszenie i elektryka ale nic czego dobry zaufany mechanik nie potrafiłby naprawić. I warto sprawdzić w ASO przed zakupem ja tak zrobiłem niby 200 ( bo nie chciałem rachunku ) ale przez prawie 2 godziny mi auto sprawdzały 2 osoby dużo się dowiedziałem .. naprawdę nie ma co się bać 159 to jeden z najbardziej niedocenionych samochodów przez opinie poprzedników

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    Volvo V40, Toyota Celica 6gen

Domyślnie

Ja od lat kilku gapię się na modele 159 i 166 i coś z tego bym chciał zakupić. Z informacji już zdobytych wiem, że w moim przewidzianym budżecie raczej powinienem się skupić na AR 166, ale kto wie co się trafi ciekawego
    Cieszę się, że potwierdzasz nieprawdziwość mitu o Alfa Romeo. Tym bardziej mobilizuje mnie to do poszukiwań i zakupu Dzięki i pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Jeździłem BMW kilkoma modelami, jednym od 6 lat i też mitów było pełno. Wiem że nie ma co w nie wierzyć tylko zasięgnąć opinii fachowców a nie osób które gdzieś coś usłyszały. Myślę że jak masz zadbany samochód to będzie się psuł jak każdy inny bo już nie robią aut takich jak kiedyś niestety. Mam w pracy Toyociarzy nic tylko japoniec ( składany w turcji albo anglii ) ... śmiali się z Alfy. Jeden Kolega kupił razem ze mnę drugi ma już poł roku... jednemu poleciał dpf a drugiemu intercooler ... a niby miały się nie psuć . Ja swoją zrobiłem 4 tyś ... i jedynie od początku "terkocze" mi klima ale działa a i dla mnie podstawa by mój mechanik umiał naprawić mój samochód.