Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Wymiana przewodu hamulcowego - przód

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r

Domyślnie Wymiana przewodu hamulcowego - przód

Witam, czyli jeżeli sam bym chciał wymienić przewód hamulcowy to mogę napotkać wiele problemów czy raczej nie jest to tak bardzo skomplikowana operacja. Mam zamiar podjechać na kanał do kolegi i razem z nim wymienić, dokładnie chodzi o lewy przód. Jeżeli nie jest to bardzo skomplikowane w AR 166 sprzed FL to prosiłbym o mała instrukcję. Dzięki za wszelkie sugestie.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Kolego spokojnei dasz rade wymienić go i bez kanału. Ja mam to za soba, poniewaz przekladalem zaciski z 3.0V6 i odrazyu założyłem nowe dedykowane przewody trw. Zabawy duzo nie ma. Elastyczny przedód łączy sie z przewodem aluminiowym gdizes w okolicach amortyzatora. PRzewód aluminiowy zakuty jest na końcy taką jakby koncówka w która wkręcasz przewód gumowy. Potrzebujesz do tego kluczyka zdaje sie 10 lub mniej. W zacisku z kolei masz wkręcony drugi koniec przewodu gumowego. Wykręcasz stary, wkręcasz nowy i wszystko działa. Przy okazji mozna zalac nowy płyn hamulcowy dot4 i odpowietrzasz na koncu hamulce.
    [C

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Pod warunkiem,że nie ukręci rurki przy odkręcaniu.Dobrze oczyść na styku rurka-wężyk i podlej wd lub innym penetratorem.Ja niestety ukręciłem z lewej i musiałem wymieniać od pompy abs.Dobrze,że był to ten najkrótszy..

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał motogold Zobacz post
    Dobrze oczyść na styku rurka-wężyk i podlej wd lub innym penetratorem
    Cenna uwaga U mnie udało sie bez ofiar, ale fakt że te ameliniowe wężyki moga byc już zmęczone.
    [C

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r

Domyślnie

Super, dzięki za rady, kupiłem od razu dwa wężyki na przód jakby drugi również był do wymiany. Jeszcze mem jedno pytanie odnośnie tylnych wężyków, jak szukać bądź gdzie szukać czy są już do wymiany czy jeszcze nie?

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Jeżeli o przewody gumowe chodzi to przede wszystkim zagnij je i zobacz czy nei sa sparciałe. Jeżeli będa to wymienić nie zaszkodzi bo swoje lata maja a i polskei drogi i sól zimą ich nie oszczedzaja Jeżeli jeden Ci pękł to zapewne pozostałe też juz nie będa pierwszej świeżosci.
    [C

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Ja bym proponował zaopatrzyć się w taki specjalny klucz oczkowy otwarty do odkręcania przewodów hamulcowych, bo zwykłym płaskim (nawet bardzo dobrym) można bardzo łatwo zjechać nakrętkę przy sztywnym przewodzie i wtedy pozostanie w zasadzie cięcie i wymiana przewodów aż do pompy czy jakiegoś trójnika. Za kilkanaście zł można taki nabyć, a jeśli sam dłubiesz przy aucie to sądzę, że nie tylko ten raz się przyda. A nawet jeśli nie, to i tak wyjdzie taniej niż zapłacić za wymianę.

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    U mnie udało sie bez ofiar, ale fakt że te ameliniowe wężyki moga byc już zmęczone.
    W 166 są aluminiowe sztywne przewody hamulcowe? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Wszędzie fabrycznie dają stalowe, ewentualnie jak się skończą to wymienia się je często na miedziane, ale aluminiowe?

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

możliwe ze sa stalowe. W 156 mi padł jeden i był poutleniany jakimis bialymi osadami i stad moze moje bledne przekonanie ze to alu.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 31-08-2015 o 09:42
    [C

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    166 2,4 jtd 2000r. 166 2,4jtd 1998r.

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Zabawy duzo nie ma. Elastyczny przedód łączy sie z przewodem aluminiowym gdizes w okolicach amortyzatora. PRzewód aluminiowy zakuty jest na końcy taką jakby koncówka w która wkręcasz przewód gumowy. Potrzebujesz do tego kluczyka zdaje sie 10 lub mniej. W zacisku z kolei masz wkręcony drugi koniec przewodu gumowego. Wykręcasz stary, wkręcasz nowy i wszystko działa. P
    Przewody sztywne absolutnie nie są z aluminium! W żadnym samochodzie się takich nie stosuje. Są to przewody stalowe. Wymiana elastycznych wężyków nie jest taka prosta, bo po tylu latach przy próbie odkręcenia bardzo często stalowa końcówka się ukręca i wtedy trzeba wymienić całość, aż do pompy ABS.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Stal albo miedź.
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva