Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Co wymieniają zwykle na gwaranacji

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 170 KM MultiAir

Domyślnie Co wymieniają zwykle na gwaranacji

Za tydzień jadę do ASO z parującymi reflektorami (o czym dowiedziałem się na forum, bo samemu trudno to zauważyć) i stąd moje pytanie na co jeszcze zwrócić uwagę, a co może kwalifikować się do wymiany na gwarancji (czytałem jeszcze o lusterkach, ale u mnie się nie trzęsą przy 140 km/h, więc sobie dam spokój).Dopisujcie do listy:- parujące reflektory- trzęsące się lusterka...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jarecki_68
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Mazda 6 2.5 SkyPassion ... była Giulietta 170 MA

Domyślnie

Co do parujących reflektorów to tak musi być i będzie. Zazwyczaj zaparują, gdy nastpuje znaczna zmiana temperatury, szczególnie z dodatniej na ujemną. U mnie chwilę po wyjeździe z salonu wyglądały tak jak na załaczonej fotografii. Następnego dnia byłem w ASO z reklamacją. Dostałem do wglądu dokumentację FAP, w której opisywano ten przypadek, że tak może się dziać. Zaparowanie znika bez problemu. Wystarczy, że reflektory będą właczone przez dłuższy czas i się wygrzeją. Później nie ma tego problemu. Chyba, że znowu nastąpi znaczna zmiana temperatury. U mnie parują jeden, dwa razy w roku. Zresztą sąsiad ma nową A4 i też ma to samo. Więc to nie przypadłość tylko Alfy. Co do innych rzeczy, które trapią Julkę (tak było u mnie) i są robione na gwarancji (bez żadnych problemów) to:
    - wkłady lusterek wstecznych - pada ogrzewanie,
    - kierunkowskazy boczne - bywają nieszczelne i skrapla się w nich woda,
    - uszczelka tylnej wycieraczki - przecieka i woda dostaje się do bagażnika,
    - przewody w klapie bagażnika - łamią się, przez co można nie mieć świateł, może nie działać wycieraczka szyby, otwieranie bagażnika itp. W tym przypadku jest to prawdziwa pięta Achillesa Julek. U mnie były już trzy razy wymieniane (dwa z lewej i raz z prawej strony). Niestety zestawy naprawcze też są do kitu.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Parujący reflektor.jpg
Wyświetleń:	405
Rozmiar:	70.0 KB
ID:	177123  

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Ciekawe odnośnie tych reflektorów. Zauważyłem to u siebie w zimie, po ok. 1h jazdy z włączonymi światłami mijania. Dałem foto do wątku o usterkach po 10 tys.
    Wygląda więc, że dzieje się to w specyficznych warunkach atmosferycznych. Nigdy czegoś takiego nie miałem w poprzednich autach.

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Wszystko to zostało usunięte przez producenta w 2013 roku wraz rokiem modelowym 2014 po lifcie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Proszę bardzo - mówisz - masz - polift zaparowany.

Chociaż fakt faktem, że tyle to tylko raz zrobiła (w lutym 2015). I może kilk razy takie minimalne zaparowanie na pół wysokości kierunkowskazu widziałem, ale to już w obydwu lampach.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2015-02-07-AlfaFog1sc.jpg
Wyświetleń:	344
Rozmiar:	95.4 KB
ID:	177212  

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

Lusterka zewnętrzne (świszczały) element tapicerki Exclusive (śtarty barwnik na skórze)
    Ostatnio edytowane przez TILT ; 08-09-2015 o 18:42
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Nie wiem jak w Julce ale w instrukcji od Alfy 147 jest informacja o tym, że reflektory moga parować przy zmianie temperatur czy wilgotności..... I jest to normalne. Ja w swojej 147 w pokrywach plastikowych lamp - tych z tyłu, zakrywających lampy, wywierciłem kilka niewielkich otworów. Bardzo mało kiedy teraz mam parę w środku. Jak macie po gwarancji i Julka ma taką możliwość to też można kilka otworów zrobić.

Ojciec jakieś 2-3 lata temu kupował nowego Lancera - wiosną. Niewielkie parowanie lamp było od samego początku. Nic z tym nie robił, gdyż to jego kolejne nowe auto i w każdym była para.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair / Mito 1.4 TB

Domyślnie

Mi w ramach gwarancji wymienili:
    - tapicerkę drzwi kierowcy (trzeszczał uchwyt z panelem sterowania szybami)
    - tapicerkę siedziska kierowcy (pomarszczył się materiał na środku siedziska po ok 6000 km)
    - pedał sprzęgła (piszczał przy wciskaniu)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Nie wiem czy poprawili po lifcie ale w przedliftowej klasyk to była rozpadająca się gałka od zmiany biegów
    W poliftowej narzekali na schowek na podszybiu, który się przestawał otwierać. Wychodzi też czasami awaria czujnika wybieraka skrzyni biegów (ale w większości przypadków chwilę po gwarancji).

Co do dostawania się wody do bagażnika to podobnie nie wina uszczelki tylko złych gumowych zatyczek od dołu tylnej klapy. Wymieniają na inne i po problemie.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post

Co do dostawania się wody do bagażnika to podobnie nie wina uszczelki tylko złych gumowych zatyczek od dołu tylnej klapy. Wymieniają na inne i po problemie.
    ?? Nie bardzo rozumiem co mają zatyczki do wlewania się wody? Zatyczki przecież są na samym spodzie klapy , a te otwory w zatyczkach (bo są dwa rodzaje zatyczek , pełne i przelotowe) są po to właśnie żeby woda się wylała chociaż ich brak daje jeszcze lepsze usuwanie wody . Woda wlewa się górą i najczęściej było to przez uszczelke wycieraczki