Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum, jednak czytam je od bardzo długiego czasu. Jestem miłośnikiem marki Alfa Romeo i aż wstyd mi, że jeżdżę VW Polo IV no ale to już był wybór rodziców gdyż z finansami nie stałem dobrze. Całkiem poważnie zabieram się za kupno Alfy 147 i jako, że nie będę robił długich tras to interesuje mnie silnik 1.6 105KM. Przewiduje budżet do wydania na auto ok 7-8tyś. - czy to wystarczająca kwota? Oczywiście nie wliczam kosztów tzw. pakietu startowego. Dużo czytałem i dobrego i złego o silnikach benzynowych. Osobiście uważam się za osobę, która dba o samochód więc z kontrolą stanu oleju itd. nie będzie problemu. Czytałem o szybko zużywającym się pasku rozrządu. Aby nie było niespodzianki to najlepiej skrócić czas wymiany do 60tys. km. OK. Rozumiem to i tak będę robić. Następnie poczytałem o nie piłowaniu zimnego silnika. OK. Jasna sprawa. Poczytałem też o nieszczęsnych panewkach i tu moje pytanie bo większości posty poświęcone były silnikowi 2.0 TS i przewijał się czasami temat silnika 1.8 TS. Czy problem z panewkami dotyczy także modelu 1.6 105KM? Czysto hipotetycznie kupuję samochód, który nie był jakoś specjalnie dopieszczany. W czasie zakupu wszystko jest teoretycznie OK. Czy jak zacznę dbać należycie o silnik to są szanse, że pośmiga mi w miarę długo?