Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Rozwaliło dyferencjał w skrzyni 5b v6

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie Rozwaliło dyferencjał w skrzyni 5b v6

Wczoraj zmieliło mi dyferencjał w skrzyni 2.5 v6 5 biegowej. Właśnie jestem na etapie szukania nowej skrzynki, bo wymiana samego dyfra jest chyba nieopłacalna. Moja alfa to CF2 tak więc skrzynia to 5b, czy jest możliwe wstawienie zamiast niej skrzyni 6b nie zmieniając reszty (sprzęgło, półośki dwumas itd.) ? Jakie dokładnie skrzynie będą pasowały do mojej 166 ?

Z tego co widzę to w eperze wszystkie numery są takie same dla CF2 i CF3 tylko numery wkładów skrzyni się różnią.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 33 1.7 8V 92',AR 166 3.2 V6 24v 2003 FL Distnctive

Domyślnie

witamy w klubie
    Z tego co ja się orientowałem ale w drugą stronę to do mojej 6b pasowałaby 5b ale oczywiście przełożenia byłyby kosmiczne wiec tematu dalej nie ciągnąłem. Ja wymieniłem dyferencjał na szperę i po przejechaniu juz paru km jestem zadowolony. Bierz pod uwagę że jak kupisz używaną skrzynię to możesz mieć tą samą historię po paru tys km.
    Na nowy dyferencjał + spawanie obudowy + łożyska itd licz 3k+ PLN. Za skrzynie (jakąś sensowną z gwarancją + wysyłka ) dasz minimum 1k ale wtedy nigdy nie wiesz co i jak i możesz mieć tą samą robotę za chwilę. Na alledrogo było pare skrzyń

Mieszka w
    Białystok
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rivt Zobacz post
    witamy w klubie
    Z tego co ja się orientowałem ale w drugą stronę to do mojej 6b pasowałaby 5b ale oczywiście przełożenia byłyby kosmiczne wiec tematu dalej nie ciągnąłem. Ja wymieniłem dyferencjał na szperę i po przejechaniu juz paru km jestem zadowolony. Bierz pod uwagę że jak kupisz używaną skrzynię to możesz mieć tą samą historię po paru tys km.
    Na nowy dyferencjał + spawanie obudowy + łożyska itd licz 3k+ PLN. Za skrzynie (jakąś sensowną z gwarancją + wysyłka ) dasz minimum 1k ale wtedy nigdy nie wiesz co i jak i możesz mieć tą samą robotę za chwilę. Na alledrogo było pare skrzyń

I tak muszę zmienić skrzynię bo łożyska w mojej już od dawna upominają się o wymianę. Dorwałem skrzynię 5b za jakieś śmieszne pieniądze z gwarancją, jutro będzie u mnie i zobaczymy co z tego będzie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Przykra sprawa, czy zapowiadało się wcześniej że dyferencjał ulegnie uszkodzeniu ? i przy jakich okolicznościach to się stało? i przy jakim przebiegu ?

Mieszka w
    Białystok
    Auto

Domyślnie

Od zakupu było słychać skrzynię tak więc na pewno była już zużyta. Przebieg 285 tyś km. Co do samej awarii to nic jej wyraźnie nie sygnalizowało ot na lekkim łuku dałem lekko w gaz na 1 szym biegu i mi go zmieliło.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Z dyfrem w v6 jest jak z hiszpańską inkwizycją, nikt się nie spodziewa (mój też się rozleciał ostatnio )

Mieszka w
    Białystok
    Auto

Domyślnie

Z dyfrem to jest tak, że dyfer jest wysoko, a olej do smarowania jest nisko, jak kiedyś komuś gdzieś zabraknie oleju to samochód nie stanie, ale dyfer będzie zużywał się w tempie x20.