Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Alfa Romeo 159...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    RLU
    Auto
    Audi a4 b6 avant automat

Domyślnie Alfa Romeo 159 automat!

Witam Wszystkich serdecznie .

Jestem użytkownikiem Audi a4 b6 od 4 lat. powoli przymierzam się do zmiany auta ... strasznie podoba mi się Alfa 159 lecz większość moich znajomych odradza mi kupno Alfy a nawet mechanicy ... ;/ .
    Proszę o waszą opinię co do Alfy 159 w automacie czy to dobry wybór ??! najmniej awaryjny silnik ... ? poruszam się na wózeczku wiec automat jest konieczny
    chyba że Waszym zdaniem lepszym wyborem jest Merc lub audi ...
    Pozdrawiam .
    Ostatnio edytowane przez medwood ; 23-09-2015 o 10:55

Użytkownik Embrion
    Auto
    honda civic V coupe 95r , bmw 324d 86r

Domyślnie

Hi

Ja tez rozwazam zakup alfy 159 i kazdy mi odradza. Rozwazalem rowniez zakup a4 b6 1,8t Q ... Czemu nie chcesz juz audi? Jakie masz wrazenia ? Czego szukasz ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    RLU
    Auto
    Audi a4 b6 avant automat

Domyślnie

jak na pierwsze moje auto to wrażenia pozytywne chcę się jej pozbyć bo mam kiepską skrzynię automat multitronic ... co innego skrzynia manualna podoba mi się Alfa bardzo i właśnie chciałbym dowiedzieć się co użytkownicy sądzą o automacie
    jeżeli nie Alfa 159 to co innego....??! saab? lexus ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jaso
    Mieszka w
    WAW
    Auto
    MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'

Domyślnie

Pozwolę sobie najpierw napisać, iż wątków z opisem awaryjności i jaki silnik wybrać masz milion w dziale 159 to na początek. wystarczy poszukać.

w 159 porównaniu do 156 to zupełnie co innego, wszyscy Twoi mechanicy ( zakładam że pytałeś w trakcie serwisu Audi o opinie) boją się Alf ( z resztą jak większość polskich niezależnych mechaników). Zakładam że Twoi znajomi również nie posiadali bezpośrednio nigdy AR... a jedynie AR miał kolega siostry brata generalnie 159 wypada w ostatnich badaniach niezawodności lepiej od VW, wiec jeśli chcesz kupić to schowaj uprzedzenia z czasów 155 do kieszeni i nie kupuj aut z najniższej półki cenowej a będziesz zadowolony

poczytaj link
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html
    Ostatnio edytowane przez Jaso ; 25-09-2015 o 12:55
    Brera Team Warsaw

Użytkownik Embrion Avatar Bryk
    Auto
    159

Domyślnie

To fakt, 159 to już inny temat. Też się nasłuchałem różnych opinii przed kupnem swojej, a póki co nie narzekam. Tak więc jak przedmówca pisał - nie patrz na najtańsze opcje tylko kup coś z rozsądkiem
    Pozdrawiam

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    RLU
    Auto
    Audi a4 b6 avant automat

Domyślnie

spośród moich znajomych tylko dwóch miało alfy i jedynie oni potwierdzają że 159 to nie to samo co 156 i oczywiście zgadzam się z tym i również trochę czytałem że lepiej wypada niż VW i nie tylko . nie zwracam szczególnej uwagi na ''MEGA OKAZJA'' itp chciałbym przeznaczyć 35 max 43tyś na 159 .na chwilę obecną rozglądam się i zbieram jak najwięcej info na temat automatu .
    -Jaso dzięki za podrzucenie linku

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Automat w 159 wypada bardzo dobrze, dużo lepiej od manualnej skrzyni M32, która znajduje się w dieslu 1,9 8v i 16v.
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    RLU
    Auto
    Audi a4 b6 avant automat

Domyślnie

wiem że jest tych tematów od nawalenia ,ale ciężko znaleźć odpowiedni temat gdzie jest dokładnie opisany automat ...albo za mało spędzam czasu na szukaniu.
    więc 2,0 2,4 w automatach to właściwy wybór ? wyczytałem na forum że 2,4 są najlepsze i najmniej awaryjne prawda ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jaso
    Mieszka w
    WAW
    Auto
    MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'

Domyślnie

NAJmniej awaryjne są 2.0. Masz dużo lepsze kolektory dolotowe gdzie nie ma problemu z urywajacymi się klapkami, nie pęka głowica jak w 2,4, skrzynia jest już z 2.4 lub inna ( nie pamietam oznaczeń) jednak i tak jest o niebo lepsza od M32.

w 2.0 minusy to:
    - koszt dwumasy ~3500 do tego ok 1500 za sprzęgło no i robocizna ( 2mas w 2,4 to ok 2800)
    -problem z pękającą chłodniczką EGR (plastikowa bańka w rejonie skrzyni biegów, ktora lubi pękać ( koszt samej czesci ok 350 zeta ASO, u opla taniej i podobno pasuje... )
    Brera Team Warsaw

Użytkownik Świeżak Avatar gibson
    Mieszka w
    szczecin
    Auto
    AR 159 SW High Ti

Domyślnie

Cytat Napisał medwood Zobacz post
    Witam Wszystkich serdecznie .

Jestem użytkownikiem Audi a4 b6 od 4 lat. powoli przymierzam się do zmiany auta ... strasznie podoba mi się Alfa 159 lecz większość moich znajomych odradza mi kupno Alfy a nawet mechanicy ... ;/ .
    Proszę o waszą opinię co do Alfy 159 w automacie czy to dobry wybór ??! najmniej awaryjny silnik ... ? poruszam się na wózeczku wiec automat jest konieczny
    chyba że Waszym zdaniem lepszym wyborem jest Merc lub audi ...
    Pozdrawiam .
    W związku z tym że poruszasz się na wózku najpierw zanim co kolwiek zdecydujesz co do wyboru silnika to sprawdż czy nie będziesz miał problemów z wsiadaniem bo alfa ma sportowe fotele no i szukaj auta z elektryczną regulacją siedzenia.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia