Witam
Koledzy zastanawiam sie nad wymiana automatu na manual gdyż po regeneracji zas zaczyna szarpać... i pytanie moje brzmi czy jest opcja wymiany i czy wgl jest to gra warta swieczki?
Witam
Koledzy zastanawiam sie nad wymiana automatu na manual gdyż po regeneracji zas zaczyna szarpać... i pytanie moje brzmi czy jest opcja wymiany i czy wgl jest to gra warta swieczki?
a czy przy skrzyni automatycznej kontrola trakcji nie jest jakoś realizowana przez asb? a w manualu jest wtedy inna pompa abs'u? bo zauwazylem ze w 3.0 przedlifcie w automacie nie było przycisku rozłączania kontroli + to ze pompa abs jest 'mniejsza'
w 3.0 manualu ktorym jezdze jest normalnie przycisk + pompa abs jest 'wieksza'...
a czy sie da? na pewno się da... 147 selespeedy przekladają, bmw sie przeklada, to w 166 tez na pewno sie da tylko trzeba miec kompletny zestaw...
ARrrrr 1 6 6 3.0 V6
Zestaw? oprócz skrzyni, lewarka. cięgien oraz pedałów co jeszcze?
licznik jeszcze może?
Nieraz o tym myślałem z ojcem, przy jego Tiguanie, kiedy strzeliła mu mechatronika.
Chyba taniej wyjdzie porządna naprawa automatu.
Tym bardziej że nadeszły czasy klękania dyfrow w manualach. Używka to loteria a q2 to spory wydatek.
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Gra raczej nie warta świeczki.
Sama skrzynia + dwumas + sprzęgło + mechanizm wybiera razem z czescią konsoli, do tego trzeba pewnie sterownik silnika (ew. przeprogramować). Oczywiście pedały, na pewno wiązka elektryczna jest troche inna.
Jak nie masz jakiegoś rozbitka na przekładkę to finansowo bez sensu.
Policz sobie to wszystko + pamiętaj, że dwumasa i sprzęgło to cześci eksploatacyjne.
To już taniej sobie porządnie zrobisz automat na nowiutkiej płycie sterującej i nie martwisz się tematem do końca życia samochodu.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Niby tak, ale te DSG to podobno co chwile siadają, ta nie wytrzymała nawet 100000km. Przy 80000 mechatronika kaput!
Chciałem zrobić to w Rzeszowie w RS Service, taki robią wokół siebie "PIJAR" że nie ma lepszych w Polsce szpeców od Automatów, a jak do nich zadzwoniłem, przedstawiłem sprawę , to gość mi zaczął mieszać że może się da, może się nie da, a może trzeba będzie całą skrzynie wymieniać.... Masakra jakaś
Jak się okazało goście specjalizują się przeważnie w japońcach Subaru, mitsubishi itd, mógł się facet od razu przyznać, że nia ma doświadczenia.
Skończyło się na tym że wynająłem lawete, przejechałem całą Polskę prawie z podkarpacia, aż za Wrocław i goście zrobili mi całą usługę w 3h z gwarancją na 2lata!!
Znalazłem ogłoszenie na Alledrogo, zadzwoniłem, zacząłem opowiadać co się dzieje, że tryb awaryjny, że po nagrzaniu się rozłącza napęd i nie dokończyłem facetowi tłumaczyć, a ten mi przerywa w połowie i mówi konkret "3500zł i ok 2-3h czasu", zaraz potem pyta się na kiedy umówić termin... na miejscu warsztat jak jednego z odcinków "Galileo" - pełen automat praktycznie... ale było warto, goście mają sprzęt i możliwości...
Ale nie ukrywam, że w międzyczasie dużo zastanawialiśmy się nad przekładką na manuala, za 600zł już skrzynki można było dostać, a przy DSG dwumasa i sprzęgło fizycznie dalej są w aucie, w końcu to zautomatyzowany manual
No DSG, Selespeed i inne zautomatyzowane skrzynie to trochę co innego
Domyślam się, że autor wątku pyta o automat z 166 2.4 20V , a to klasyczny, hydrauliczny automat.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Kiedys badalem temat. Najtaniej trafic walnietego dawce kompletnego bo pierdol moze byc sporo. Sama robocizna w warsztacie ok 2000zl, czesci - skrzynia, sprzeglo dwumasa, licznik, wybierak, pedaly, wysprzeglik, komp silnika i problem z kablami.
Ktos robil taka przekladke w thesisie( ta sama skrzynia co w 20v) i mu sie udalo ale mial problem z asr/abs wiec jeszcze cos w tym ukladzie sie rozni.