Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: czujniki parkowania

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cyrix
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM Distinctive 2011

Domyślnie czujniki parkowania

W mojej Giulietcie nie ma czujników parkowania, więc zastanawiam się nad założeniem - nie wiem tylko czy zdecydować się na oryginalne (są w katalogu akcesoriów), czy jakieś inne? W ganinexie w Katowicach, powiedzieli mi, że montaż oryginalnych wymaga wielu modyfikacji i oszacowali koszta na ponad 4 tyś! Trochę im nie ufam i wydaje mi się, że zdecydowanie przesadzili (wspominali m.in. o potrzebie wymiany zderzaka!?).

Czy ktoś może montował takie czujniki do swojego autka? Jeśli nie fabryczne, to czy możecie polecić jakiś warsztat na śląsku, który to profesjonalnie zrobi?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

W oficjalnym katalogu akcesoriów czujników nie ma - i gdybyś chciał to robić w 100% jak oryginał, to pewnie tyle by to kosztowało (4 tys.). Jeśli to zrobisz nieoryginalnie, to sprawa wyjdzie dużo taniej (zderzak wiercony + ekranik przy lusterku zazwyczaj).
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cyrix
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM Distinctive 2011

Domyślnie

jak nie ma jak są:

i nie wydaje mi się, aby montaż tego wymagał wielu zmian - przypuszczam, że też się wierci otwory w zderzaku. Z tym, że nie wiem jak to jest fabrycznie - czy na ekranie pojawia się odległość? - bo te zdaje się mają tylko sygnalizację dźwiękową(?)
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	czujniki.png
Wyświetleń:	533
Rozmiar:	28.4 KB
ID:	183896  

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

W fabrycznych jest wyświetlana informacja o odległości od przeszkody na wyświetlaczu między zegarami - urządzenie jest sprzężone z body compem.
    Ostatnio edytowane przez TILT ; 21-11-2015 o 11:45
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

I też piska odpowiednio - co jest wygodne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał cyrix Zobacz post
    jak nie ma jak są:

i nie wydaje mi się, aby montaż tego wymagał wielu zmian - przypuszczam, że też się wierci otwory w zderzaku. Z tym, że nie wiem jak to jest fabrycznie - czy na ekranie pojawia się odległość? - bo te zdaje się mają tylko sygnalizację dźwiękową(?)
    Wg tego co mi powiedzieli w salonie FAP w Bielsku jak kupowałem Giuliettę, to te czujniki z katalogu akcesoriów to nie są takie same jak montowane fabrycznie. To po prostu niezależnie działający zestaw zastępczy do rozbudowy Giulietty o PDC, wiele nie różni się od zestawów z allegro, tyle że powiedzmy jest zatwierdzony przez fabrykę. Wiercimy zderzak, czujnik wkładamy tylko w dziurę (więc czujnik nie będzie zlicowany ze zderzakiem, będzie większy i wystawał), ma swój głośniczek i ewentualnie dokładany wyświetlacz, nie podłącza się tego w żaden sposób do systemów samochodu - niezależnie działa, potrzebuje tylko 12V. Dlatego żadnego wyświetlania odległości na ekranie między zegarami i tak nie będzie.

Podejrzewam że w Ganinexie nie skumali że pytasz o zestaw z lini akcesoriów, i wyliczyli Ci ile będzie kosztowało zamontowanie zestawu fabrycznego. Nie wiem jak w Giulietcie, ale w 159 w ASO to by kosztowało dużo więcej niż 4tys i nie miałoby żadnego sensu - ASO to by nawet zderzak musiało wymienić (no bo pod PDC są dodatkowe mocowania, których nie ma w zwykłym zderzaku) i pewnie wiązki elektryczne też by musieli wymieniać - koszty byłyby straszne, tym bardziej że w ASO mają tego swojego Fiatowskiego Examinera, a nim nie da się aktywować żadnych dodatkowych modułów dokładanych do samochodu (w przeciwieństwie do np MESa + ELM), co najwyżej można kupić nowego kompa i w niego wprogramować nową konfigurację (koszt kilkanaście tysięcy).

Mi w ASO w Bielsku dokładali czujniki na tył do Giulitty (wynegocjowałem min to przy kupnie auta), nie wiem czy ten z linii akcesoriów czy jakegoś innego producenta, ale coś mi się kojarzy że wspominali ze kosztuje on normalnie coś ok 1-1.2tys zł.

Wg mnie, najlepiej dołożyć sobie to samemu o ile potrafisz, a jeśli nie to niekoniecznie jechać do ASO. Zestawy czujników chyba polecane są od Valeo, z tego co wydaje mi się to ceny chyba coś poniżej 500zł. Wejdź na część forum 159 i tam poszukaj, było dyskutowane które, jak/gdzie montować wyświetlacze itp.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Rozwazalem 2 opcje: czujniki nie z akcesoriow na przod i tyl z wyswietlaczem w srodku, albo z akcesoriow na tyl.

Zdecydowalem sie na te z linii akcesoriow na tyl, bo nie bylo gdzie zamontowac dobrze wyswietlacza w srodku by mnie nie denerwowal. Dzialaja jak czujniki, przydaja sie. Nie wyswietlaja nic na wyswietlaczach, ale z praktyki w drugim samochodzie gdzie mam fabryczne na przod i tyl i wyswietlane w pelnej grafice na 5" wyswietlaczu radia wogole z tego nie korzystam, bo zamiast patrzec na TV raczej slucham i patrze doookola samochodu.

Kazalem je ustawic na minimum wiec zaczynaja piszczesc ciaglym przy m/w 10-15cm od przeszkody co jest bardzo wygodne przy parkowaniu miejskim. Fabryczne w drugim aucie mam na 30cm i nie jest to zbyt przydatne bo i tak trzeba znac wymiary wozu by parkowac na miescie komfortowo. Same czujniki zostaly pomalowane i nie rzucaja sie specjalnie w oczy tym ze nie wygladaja jak fabryczne (sa nieco mniejsze). Calosc kosztowala mnie 1k z malowaniem montowane przy odbiorze samochodu.