Witam kolegów,
Od soboty zmagam się z problemem kontrolek ABS i ASR. Alfa z dnia na dzień wywaliła kontrolki ABS i ASR, w pierwszej fazie było to na zasadzie przekręcam kluczyk (inspekcja CAN) i już błędy ABS Failure, ASR Failure. Przejechałem krótki dystans, zgasiłem samochód, odpalam i błędów nie ma. Wczoraj podpiąłem pod kompa dwa błędy (nie pamiętam ich numerów, ale chodziło o czujnik pedału hamulca i problem z czujnikiem lewego tylnego koła), rozłączyłem kompa błędy zniknęły.
Myślę ok coś tam mogła złapać bella.
Po południu wybrałem się na jazdę, dojeżdżam do celu i błąd ABS i ASR.
Po powrocie znów podpiąłem pod kompa i tym razem nie dwa błędy a jeden o oznaczeniu C1215.
Błąd ABS Inlet Valve Coil RF Circuit Open - FES 3.6 obok błędu, które koło: Lewe tył, No Signal,
Zrobiłem dwa testy w FES sprawdzające czujnik Lewego tylnego koła, pokazało mi OFF, (przy czym sprawdziłem co na postoju pokazuję na prawym tylnym i nie było off)
Także wiem że padł czujnik ABS w lewym kole z tył.
Moje pytanie jak wygląda wymiana ?. Da się to zrobić samemu, czy mechanik musi ingerować ? Czujnik zamówię Boscha. Czy ktoś z Was przerabiał taką wymianę, jak znaleźć kostkę czujnika (nie chodzi mi o końcówkę przy kole bo to wiem że jedna śrubka jest)