Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Świst z wentylatora ogrzewania

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 Sportwagon JTDm

Domyślnie Świst z wentylatora ogrzewania

Witam, nie doszukałem się w tematach forum... a
    szukam przyczyny świstu dochodzącego ze środkowej części deski rozdzielczej, przy włączonym nadmuchu. Wygląda to ewidentnie na jakiś wentylator nawiewu, bowiem intensywność wzrasta wraz ze zwiększaniem mocy nawiewu, zanika zupełnie po wyłączeniu. W dodatku przy gwałtowniejszych przyspieszeniach lub hamowaniach świst potrafi się uruchomić lub zatrzymać zupełnie.

Nie bardzo wiem, z której strony się do tego dobrać - czy ktoś miał może podobny problem? W 156 smarowało się wentylatorek ponoć, ale tu pewnie jest inaczej.

Z góry dzięki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

U mnie się pojawia sporadycznie tylko przy niskiej temperaturze i na wolnych obrotach wiatraka. Znika jak tylko auto się trochę nagrzeje. Podejrzewam że to kwestia lekkiego tarcia wiatraka o obudowę gdy się owa kurczy choć może mi się wydaje. Miałem tak w poprzednich autach i nie zwracam na to uwagi. O ile u Ciebie problem jest poważniejszy to możesz się do tego dobrać np przez filtr kabinowy- choć miejsca będziesz mieć tylko tyle, aby np prysnąć tam sprayem silikonowym...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 Sportwagon JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    U mnie się pojawia sporadycznie tylko przy niskiej temperaturze i na wolnych obrotach wiatraka. Znika jak tylko auto się trochę nagrzeje. Podejrzewam że to kwestia lekkiego tarcia wiatraka o obudowę gdy się owa kurczy choć może mi się wydaje. Miałem tak w poprzednich autach i nie zwracam na to uwagi. O ile u Ciebie problem jest poważniejszy to możesz się do tego dobrać np przez filtr kabinowy- choć miejsca będziesz mieć tylko tyle, aby np prysnąć tam sprayem silikonowym...
    Ok, czyli tam się to mieści, za filtrem kabinowym (wymieniany "w schowku"?) Duża jest ta część? Czego użyłeś do nasmarowania?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Tam się mieści. Ja u siebie niczym nie pryskałem i nic z tym nie robiłem bo jak pisałem, u mnie jest o sporadyczne i bardzo krótkie. W każdym razie tam szukaj przyczyny.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 Sportwagon JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    Tam się mieści. Ja u siebie niczym nie pryskałem i nic z tym nie robiłem bo jak pisałem, u mnie jest o sporadyczne i bardzo krótkie. W każdym razie tam szukaj przyczyny.
    Dziękuję! Poszukam w wolnej chwili, mam nadzieję, że to to.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 Sportwagon JTDm

Domyślnie

Teraz auto stało kilka dni i problem jest znacznie głośniejszy... Co więcej, jest to chyba wentylator, który napędzą cały układ, bo przy jego wadliwej pracy w ogóle mgłą zachodzi mi cały samochód. Wiesz może gdzie mogę znaleźć jakiś manual, obrazek, jak się do tego dobrać? Z góry dziękuję i szukam dalej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja też tak kiedyś miałem w Seacie, cały samochód mi parował i wentylator gwizdał.

Okazało się, że poszedł mi wentylator, łożyskowanie albo szczotki. Myślę, że dopóki się do niego nie dobierzesz to się nie dowiesz.

Musisz na pewno ściągnąć tę osłonę pod schowkiem i możliwe, że schowek. Zobacz sobie w elearnie.