Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: sprężyna amortyzatora tył, klocki i tarcze tył - 156 SW

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa romeo 156 Sportwagon sportpack3

Domyślnie sprężyna amortyzatora tył, klocki i tarcze tył - 156 SW

Witam, wczoraj z kolegą wziąlem się za wymiane wahacza górnego przedniego, sprężyny amortyzatora, klocków i tarcz tył, napinacza. O ile napinacz i wahacz szły w miare bezproblemowo. To pojawiły się problemy z klockami i amortyzatorem... Wczoraj 8h spędzone nad tym wszystkim, i już nie mamy pomysłów. Amortyzator tył, o ile na dole szedł w miare bezproblemowo z komplikacjami (łącznik itp) i jak już wszystko wykręciliśmy. To przeszliśmy do górnego mocowania amortyzatora, ale nie da się go odkręcić. Próbowaliśmy już wszystkiego. Jeden kumpel kontrował gwiazdką, ja kręciłem przedłużką i kluczem 21, i ni chuja, śruba się obkręca na dold, nawet jak 3 osoba ma dole trzyma ją żabkami... Panowie jak to odkręcić?? jest jakiś sposób, pneumat da radę? niechciałbym ciąc amora bo chwilowo narzekam na brak gotówki...

Drugi problem pojawił się w cylinderku od jarzma, nie da się go w ogóle ani wkręić ani wcisnąć(jednoczesnie) ani drgnie... robiliśmy to takimi szczypcami... reczny działa prawidłowo. ktoś ma jakiś pomysł? musze to jak najszybcirj zrobić...

i 3 pytanie dopóki nie zrobię tej sprężynki, mogę takk jezdzić?, brakuje 3 zwoi i auto bardzoo siedzi.... ale dobija tylko na dziurach. Muszę się jakoś przemieszczac (praca, dziewczyna) a dzisiaj nie dam rady już tego zrobić bo pracuje do 20.. a jutro niedziela.

proszę o porady

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

No to masz problem odwrotny do wszystkich - z reguły dolne śruby są zapieczone. Robiłem tył w 2 156 i z górnymi nakrętkami amorów nie było żadnego problemu. Zrób foto tych nakrętek może ktoś coś podpowie.
    Cylinderki też powinny się dać wcisnąć - idzie ciężko ale klucz do wymiany tarcz w szlifierkach kątowych robi robotę. Jak jest zapieczony to po rozkręceniu zacisku wyciśnij go pompując hamulce i przeczyść/skontroluj gumę osłaniającą - może wymagać wymiany.
    Jazda z niesprawnym zawieszeniem tylnym powoduje niestabilność toru jazdy auta.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Obawiam się, że bez specjalnego klucza do wkręcania i wykręcania cylinderków się nie obejdzie. Co do górnej śruby amora to trzeba porządnie zblokować imbusem i niestety siłowo potraktować sprawę kluczem 21 oczkowe kopyto najlepiej (wcześniej podlać sprawę solidnie np. WD, albo innym tego typu ustrojstwem).
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa romeo 156 Sportwagon sportpack3

Domyślnie

Co do dolnych śrub, też był z nimi problem - największy z wybiciem 1 śruby bez stożkowego gwintu. Troche pomysłowośći jakoś poszło.

Co do górnej śruby amora to kontrowałem imbusem na przedłużce, rozdupczyłem 2 adaptery bo nie wytrzymały oporu, pożyczyłem od kumpla porządny. i nakrętka obkręca się wraz ze śrubą i nie ma mocy żeby ją odkręcić. Może pneumat da rade, co sądzicie ?

A co do klocków to kupiłem też takie specjalne szczypce ale też nie pomogło..