Witam
Ani błąd ani temat nie jest nowy, Przeszukałem różne wątki i tutaj jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Auto nabyłem na wiosnę z boksem Novitec z 100 (niestety dowiedziałem się przy pierwszym przeglądzie)
Od ponad miesiąca zaczął pojawiać się błąd P1238 słaby sygnał mas powietrza , na wolnych obrotach powinno byś w/g FES około 300 u mnie jest około 500, i zwiększając obroty ilości się zwiększają proporcjonalnie. Następna sprawa EGR , po rozruchu otwiera się na 100% po paru sekundach spada do 1% i nie reaguje na dodanie gazu. Egr moczyłem w nafcie dwa dni, prze-pływkę czyściłem benzyną ekstrakcyjną. Egr pierburg zaślepiony blachą z otworami , przepływka i2S wymieniona chyba jeszcze w Niemczech, odkręciłem śruby mocujące przepływkę zmieniałem kąt przepływu i reaguje. Cały dolot przejrzałem i wydaje się O.K. Po odpięciu boksa pojawia się błąd niskie ciśnienie paliwa.
I tutaj moje pytanie czy coś tutaj jest O.K. . Konkretnie szukam przyczyny pojawiania się błędu, w postach przyczyny są przeróżne EGR, Przepływka , termostat, overboost i dolot.
Czy jest jakaś możliwość zdiagnozowania usterki?, wymieniać kolejno części to trochę wysoki rachunek może być.
Ewentualnie w ostateczności - czy serwis może sobie z tym poradzić.
Proszę o pomoc.