Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: vdc system failure AR 156 2.4JTD

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Auto
    Alfa romeo 156 2.4JTD po chipie 180km

Domyślnie vdc system failure AR 156 2.4JTD

czy Wam też wyskakuje ten błąd VDC SYSTEM FAILURE go to dealer...?; gdzieś czytałem że to wina słabego akumulatora, jednak wymieniałem aku i dalej wyskakuje od czasu do czasu (najczęściej rano); może to być wina jakiegoś spięcia czy coś takiego?

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

czujnik absu lub za niski stan plynu chamulcowego najczesciej

Auto
    ALFA ROMEO 156 2.4 JTD TI 175 KM

Domyślnie

Dokładnie 30 minut temu dostałem to samo. Tylko, że chyba się do tego przyczyniłem. Wziąłem zakręt na ręcznym z małą prędkością - zakręt o 90 stopni (jest -7 st. C) i od razu wyskoczyło VDC i ABS, zgaszenie silnika i ponowne uruchomienie nic nie daje. I tu moje pytanie, droga jest nieodśnieżona, trochę lodu, czarnego asfaltu raczej brak - czy przy 20 km/h jadąc z jednostajną prędkością możliwe jest że rzuca mi samochodem na prawo i lewo, przy 15 km/h mało z ronda nie wypadłem. Pytam, gdyż podejrzewam, że ręczny z jednego koła mi nie zszedł - dziś nie mam niestety jak sprawdzić. Czy istnieją jakieś czujniki zaciągniętego ręcznego połączone z tymi systemami? Jak tak to lipa, bo jutro - 11 st. C, a garażu mi brak, zatem ręczny raczej nie puści.

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Ja jak miałem problem z ABS vdc to wyczyściłem klemy , bezpieczniki na Aku przy+ ( żółty i czerwony) wtyczkę przy pompie ABS jest z prawej strony , i dużą wtyczkę od sterownika. Od roku mam spokój z tymi błędami.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Auto

Domyślnie

Spoko, ale mi to wyskoczyło dokładnie w momencie gdy jechałem bokiem w zakręcie. Mam wrażenie, że ręczny mi nie zszedł. Pukałem już w zaciski młotem i nic. Jakieś pomysły, aby to zrobić na mrozie pod blokiem?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar hanysrumia
    Mieszka w
    Rumia-Reda
    Auto
    Giulietta 2010r 1.4 MA 170 km Distinctive

Domyślnie

dokładnie to samo miałem wczoraj zaciągnąłem ręczny na noc a rano po puszczeniu ręcznego koło prawe tylne mi stało próbowałem rozruszać tył-przód i wyskoczyły oba komunikaty. jakoś dojechałem do warsztatu z myślą ze linka od ręcznego mi zamarzła. na szczęście tylko kilometr miałem drogi ale koło zdarzyło się nagrzać od tarcia a wina była po stronie zacisku gdyż zapiekły się wystarczyło oczyścić jarzma i przesmarować smarem miedzianym.

Auto

Domyślnie

Ręczny mi chodził gładko, zatem zaciski raczej niezapieczone. Tylko jak zaciągnąłem reczny w trakcie jazdy, to mógł nie zejsć z powodu mrozu? Kilka godzin wcześniej, przy -3 st. C robiłem to samo na tym samy zakręcie i wszystko git, 4 st. C mniej i taka jazda. Jakieś pomysły co oprócz klepania młotem zacisków można zrobić pod blokiem?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Co można zrobić? Odczepić linkę ręcznego od zacisku

A młotek zostaw w spokoju, to nie wóz drabiniasty by sobie od tak walić.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Mnie czasami samoczynnie esp zadzała na dosłownie ułamek sekundy.
    Najlepsze jest to, ze dzieje sie to jak auto jedzie po prostej drodze bez zadnych ruchów kierownica.
    Czasami też wyskakuje mi ww. Bład, lecz po ponownym uruchomieniu silnika błąd znika.

Auto

Domyślnie

Udało się, próbowałem kilku metod, które można rozważyć jeśli auto stoi pod blokiem, a w domu tylko młotek, rurka, klucz 13 i 10 i kombinerki. Pomysł na zdjęcie linki - nie udało się - za mocno naciągnięta, abym sam mógł sobie z tym poradzić przy wykorzystaniu dostępnych narzędzi. Poluzowanie ręcznego na regulacji wew. auta - także nic nie dało. Jak to zwykle bywa najlepszym rozwiązaniem okazali się młot i rurka. Kilka uderzeń młotkiem przez rurkę w zaznaczone na zdjęciu miejsce (zdjęcie z netu, to nie moje koło) i ręczny wrócił na swoje miejsce, jednak póki mrozy nie puszczą, nie zaciągne go po raz kolejny Oczywiście wszelkie błędy ABS i VDC zgasły po przejechaniu 50 metrów.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reczny alfs.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	76.3 KB
ID:	219136
    Co więcej. Linki obie mam nowe, półroczne. Ta która zamarzła jest marki HART, druga, która przetrwała mrozy jest marki LINEX. Wiem, że LINEX to na pewno marka jakościowo lepsza od HARTA oraz, że nie kupię nigdy więcej linek hamulcowych tańszych o 10 zł. Niby nowa, a jakimś sposobem woda do niej się dostała.
    Ostatnio edytowane przez dejveet ; 07-01-2017 o 13:17