Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Dziwne odgłosy-problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 110kW sedan

Domyślnie Dziwne odgłosy-problem

Witam mam pytanie...bo nie udalo mi sie znależć tematu ze sprzęgłem...tzn tematów sporo ale żaden jakoś nie pasuje do mojego...otóż na zimnym silniku słychać dziwne stuki z okolic sprzęgła...po wciśnięciu sprzęgła ustaje...dodam że to sie dzieje tylko na zimnym silniku...czasami przy ruszaniu czy zmianie biegu coś cholernie chrobocze,ociera, i napewno jest związane z jakimś "wirowaniem" po wciśnieciu sprzęgła cisza...czasami podczas jazdy słysze jak docisk "delikatnie stuka" ...ten dzwięk jest dziwny bo nie jest metaliczny..tylko taki "szurający"trzeszczący".....oczywiście jak postraszę moja ALFE mechanikiem to nagle się naprawia...i tak w kółko mnie zwodzi :-)10 tyś km temu wymieniłem tarczę , docisk i wysprzęglik...ale dwumasa "ponoć była ok"...pytanie czy to może być dwumas? czy może jakiś inny "hohlik"?? np. siakieś łożysko...
    Proszę o jakieś porady bo niechciałbym bezsensownie pakować kasy...a we wtorek zostawiam samochód w warsztacie...
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Czasem tak bywa, że jest stukot, nawet gdy dwumas jest sprawny. Ja mam podobne odgłosy, ale to nie musi oznaczać że leci do kosza. Skoro wymieniłeś całą resztę, trzeba było się pokusić o komplet z dwumasą, jak już wszystko było rozbebeszone. Jak mechanik powiedział że ok i jest to sprawdzony mechanik, to olej sprawę, ciesz się jazdą, a "stukanie" zostaw sobie na noc z żoną,dziewczyną

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

A przed wymianą miałeś stuki? Jeśli nie to witaj w gronie. Nie jesteś sam. Są już nas... no dużo alfistów. Ja wymieniałem na oryginał i regenerowane w obu przypadkach były/są stuki.

http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._od_3_35_.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_biegow_.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_masce-4.html
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 110kW sedan

Domyślnie

Cytat Napisał awj1 Zobacz post
    A przed wymianą miałeś stuki? Jeśli nie to witaj w gronie. Nie jesteś sam. Są już nas... no dużo alfistów. Ja wymieniałem na oryginał i regenerowane w obu przypadkach były/są stuki.

http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._od_3_35_.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_biegow_.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_masce-4.html
    No przed wymianą nie było stuków...we wtorek daje furę do mechanika..zobaczymy co znajdzie i czy cokolwiek znajdzie...szkoda że takie to zagadkowe wszystko:-) no tak...jest nas nie dwóch...nie trzech...lecz....wieeeellluuu...poruszałem temat na kilku wątkach...jest kilka opcji...jak naprawięto się odezwe:-)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał Dodo159 Zobacz post
    No przed wymianą nie było stuków...we wtorek daje furę do mechanika..zobaczymy co znajdzie i czy cokolwiek znajdzie...szkoda że takie to zagadkowe wszystko:-) no tak...jest nas nie dwóch...nie trzech...lecz....wieeeellluuu...poruszałem temat na kilku wątkach...jest kilka opcji...jak naprawięto się odezwe:-)
    Ja nie mam tak jak na filmie z pierwszego linku, po wymianie sprzegla i dwumasu, tylko troche innaczej i prawie nie slychac. Na zimnym sie odzywa i na zewnatrz slychac jak sie wslucha w prace silnika.

Wymienialem kiedys sprzeglo w 146 benzynie i tam mialem jeszcze gorzej. Diagnoza skrzynia, poszla do regeneracji a na ten czas kupilem uzywke. Efekt dalej halas. W miedzyczasie wyszlo ze pierwszy mechanik wsadzil jakis zamiennik a nie tak jak mial lukasa. Po zamianie na lepsze sprzeglo na wolnych jest prawie nieslyszalne plus zregenerowana skrzynia.

Teraz pytanie czy jakosc wymienionych elementow ma zwiazek? Czy po prostu tak ma byc.
    Ostatnio edytowane przez szaq ; 10-01-2016 o 08:29

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar shorty1988
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM 2005r

Domyślnie

My (posiadacze 159tek) wiemy że takie odgłosy mogą być "normalne" ale dla potencjalnego kupującego myślę że będzie to oznaka właśnie odzywającej się dwumasy... a weź później takiemu udowodnij że komplet (sprzęgło + dwumas) był wymieniany a na zimnym dalej klepie bo ten typ tak ma?
    Żeby nie było- ja mam to samo: na zimnym mi delikatnie stuka w okolicach skrzyni (czasami nawet na zimnym jest OK) żeby po rozgrzaniu zapadła błoga cisza.