Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Czy to dwumas? Czy sprzęgło? Czy coś innego?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm 150 KM 2007 r

Domyślnie Czy to dwumas? Czy sprzęgło? Czy coś innego?

Witam,

Alfa 159 2007 rok 1.9 JTDm 150 KM

Od jakiegoś czasu mam problem taki, że podczas dodawania gazu silnik zachowuje się tak jakby dostawał ataku padaczki hmmm tak jakbym wjechał na te nacinane linie na asfalcie.
    Najbardziej odczuwalne jest to na 4 biegu ale efekt ten jest również na 5 i 6.

Silnik pracuje głośno - jak jadę jednostajnym tempem to powiedzmy mruczy ale zdjęcie nogi z gazu powoduje że słychać taki metaliczny dźwięk gdzieś w tle a jak dodaję gazu to brzmi hmmm miałem 10 lat temu 27 letniego Mercedesa 200D - wolnossący diesel który bardziej miękko pracował.

Jak silnik jest zimny to aż żal go słuchać, trzeszczy, podskakuje jakby zaraz miał wybuchnąć.
    Jak wcisnę sprzęgło robi się ciszej, jak wciskam i puszczam sprzęgło na biegu jałowym to słychać metaliczne stukanie i to nie jest jakieś ciche pyk pyk tylko jakby ktoś pod maską siedział i uderzał w silnik.

Jak się rozgrzeje to ciszej o 30%

Jak się delikatnie położy stopę na pedale sprzęgła czuć uderzenia - heh ABS nie bije w po pedale tak mocno jak sprzęgło.

Czasem jest tak, że po kilku naciśnięciach sprzęgła robi się ciszej tak jakby coś zaskoczyło ale następne naciśnięcie i dźwięk wraca.

W trakcie jazdy żadnej zmiany, auto przyspiesza bez najmniejszych oporów, nie ma spadków mocy, pracuje płynnie i naprawdę jest ok. Oprócz tego dźwięku....

Jadę utrzymując cały czas taki sam poziom wciśnięcia gazu to hmmm może nie mruczy tak jak pół roku temu ale jest znośnie. Zdejmę nogę z gazu słychać metaliczny podźwięk gdzieś w tle, dodam gazu to pomimo braku problemu z płynnością przyspieszania słychać ryk (wiem, że powtórzyłem ale tego nie było zawsze mruczał).

Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

DnX

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Dwumas, docisk i wysprzęglik do wymiany. Jak najszybciej. Koszt ponad 2000zł. Niestety.

Auto

Domyślnie

No i do tego, jak wbijam pierwszy bieg lub wsteczny to czuć takie delikatne uderzenie jakby miał ruszyć a jednak nie do końca. Na innych biegach nie ma tego efektu ale auto już jest w ruchu

Czy może być inna przyczyna niż uszkodzone sprzęgło, dwumas i wysprzęglik?

Czy w silniku znajduje się jeszcze coś co może powodować takie objawy?

To bardzo ale to bardzo ważne pytanie.
    Ostatnio edytowane przez DedoiX ; 08-01-2016 o 14:21

Użytkownik Świeżak Avatar Marcin20vt
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR Giuletta QV

Domyślnie

Podpisuję się pod słowami użytkownika Grzeniu159.

Auto

Domyślnie

A co jeżeli napiszę, że dwumasa i kompletne sprzęgło oraz poduszki silnika zostały wymienione?

Dlatego zastanawiam się co może w silniku powodować jeszcze takie efekty.

To magia Panie i Panowie, trzeba rozwikłać zagadkę

DnX

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Objawy są jednoznaczne co do dwumasy i całej reszty. Niech może jakiś magik się odezwie co do tego przypadku.
    Bo jeśli jest tak jak piszesz i ze dwumas wraz z reszta i poduszkami został wymieniony, to nasuwa mi sie tylko jendo pytanie: skad żeś wytrzasnął tego mechanika i czy jestes pewien jego umiejętności? Wiecej nie jestem w stani Ci pomoc.

Auto

Domyślnie

Rozumiem, hmmm mam zatem jeszcze jedno pytanie - czysto teoretyczne - czy te wibracje, trzęsienie silnikiem może doprowadzić do przeskoczenia paska rozrządu?

Pozdrawiam

DnX
    Ostatnio edytowane przez DedoiX ; 08-01-2016 o 20:52

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

Objawy typowe dla dwumasy, sprzęgła albo jednego i drugiego niestety.
    Albo jakaś wada w wymienionym zestawie albo mechanika spartolił robotę.
    Z paskiem nic się nie powinno stać.

Auto

Domyślnie

Zapytałem o to i nawet trochę świadomie prowadzę dyskusję niczym Alfred Hitchcock

Auto po przejechaniu bezawaryjnie i bezobsługowo prawie 100 tyś km na trasach dom - klient - dom zapracowało na pewne doinwestowanie.

W sierpniu 2015 r znajomy zwrócił mi uwagę na to, że podczas odpalania słychać stukniecie i może to świadczyć o kończącym się dwumasie.

Jakoś z początkiem września po naprawdę fajnym sezonie i dwuletnim korzystaniu z auta o którym krążą mity awaryjności postanowiłem swój zadbany egzemplarz trochę doinwestować

W sierpniu została wymieniona turbina
    We wrześniu został wymieniony dwumas, sprzęgło oraz wahacze, amortyzatory, końcówki drążków i stabilizatorów.

Po wyjechaniu z wymiany dwumasy na następny dzień pojechałem w trasę 500 km i podczas jazdy na autostradzie poczułem a czwartym biegu podczas przyspieszania wibracje silnika. Lekkie a jednak wibracje takie "wrrrrrrrr"
    Wróciłem i otrzymałem informację od mechanika, że prawdopodobnie wtryski nie dają rady i wymagają regeneracji - zapłaciłem i została zrobiona. Niestety efekt ten nie ustąpił.
    Informowałem o tym - cały czas wykluczenie dwumasy. Podpowiedziałem, że może poduszki silnika. Zostały sprawdzone no i dostałem informację - do wymiany. Zapłaciłem - wymieniono. Drżenie nadal nie ustępowało.
    W międzyczasie znaleziono cieknący czujnik paliwa - wymieniono - zapłaciłem
    Dyskutowaliśmy i stwierdzono, że pewnie dwumasa jest wadliwa. Umówiłem się na wizytę za kolejne dwa tygodnie i podczas tej wymiany poprosiłem jeszcze o przygotowanie auta do sezonu zimowego.
    Klocki, termostat, świece, pióra wycieraczek, olej takie tam w standardzie.
    Odebrałem auto po wymianie reklamacyjnej dwumasy i porażka. Jak wcześniej drżenie było tylko na 4 biegu tak przeniosło się na 5 i 6 bieg.
    Pojawiły się problemy te co napisałem wyżej, stukające sprzęgło - dziwne przerażające wręcz dźwięki.
    Odwiedziłem mechanika i poprosił mnie, żebym zgłosił się po nowym roku.

W międzyczasie w okresie świątecznym i międzyświątecznym nie było możliwości aby nie korzystać z auta i choć starałem się jak najmniej to wibracje wzmagały się.
    Największe mrozy i auto bez problemu odpalało ale nie pracowało jak powinno. Znaczy, podczas jazdy tak jak napisałem drżenie dźwięki itd., ale na postoju nierówna praca silnika, wręcz podskakiwał.
    Na obroty wkręcał się bez problemu ale zaczął kopcić i wciągać olej (tak mi się wydaje, bo wcześniej nigdy nie musiałem uzupełniać oleju) wprowadziłem auto do garażu pod blokiem w którym mieszkam trzy dni temu i wczoraj chciałem wieczorem wyjechać i nie odpalił. Pomyślałem akumulator, doładowałem go dziś na full i kręcę - silnik skacze, prycha dławi się ale nie zaskakuje. Zarżnąłem akumulator - prostownik kolejne ładowanie i pomimo tego, że w garażu temperatura na plusie postanowiłem pomóc Belli i przez 3 godziny podczas ładowania akumulatora grzałem silnik suszarkami do włosów. Silnik z wierzchu gorący, rozgrzałem filtr paliwa, przewody paliwowe i pomyślałem po naładowaniu akumulatora że teraz zagada. Niestety prycha, kich, dławi się ale nie zaskoczy.

Filtr paliwa wymieniany wraz z innym filtrami i płynami w międzyczasie podczas którejś z wizyt u mechanika. Zawsze tankuję w tym samym miejscu i na dodatek kilka dni wcześniej podczas tych dużych mrozów dwa dni stał pod chmurką i bez problemu od strzała zaskoczył.

Nie wiem co może być grane, szukam możliwości bo nie wierzę, żeby tak nagle auto przestało gadać całkowicie. Oraz żeby przez 4 miesiące walczyć z wibracjami wymienić wszystko co może je powodować i żeby nadal sytuacja z dnia na dzień była praktycznie coraz gorsza.

Heh - stąd moje pytania i nie wyrzucanie od razu kawy na ławę, bo chciałem poznać Wasze opinie bez sugerowania niczego.

Wychodzi zatem, że ani za pierwszym ani za drugim razem ani sprzęgło ani dwumasa nie zostały nawet dotknięte. Zastanawiam się teraz co z resztą napraw za które zapłaciłem a jak widzicie nie były to małe pieniądze.

Sugerujecie coś jeszcze? Tylko nie piszcie proszę o przegubach bo ich awaria powodowałaby wibracje podczas szybkiej jazdy a jak wkręcę się nawet na 160 na autostradzie i jadę jednym tempem to nic się nie dzieje oprócz tego, że zacząłem odczuwać wibracje na drążku zmiany biegów zanim Bella zdechła całkiem.

Pozdrawiam

DnX

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

A klapki wirowe były sprawdzane czy są na miejscu?