Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Zakup alfy gt 1.9 jtd 150km

Użytkownik Embrion
    Auto
    GT

Domyślnie Zakup alfy gt 1.9 jtd 150km

Witam, przymierzam się do zakupu Alfy GT 1,9 JTD 150KM, z racji że będzie to moja pierwsza Alfa mam parę pytań, tzn chodzi mi o awaryjność tego samochodu, wiadomo że jak dbasz tak masz, ale są rzeczy na które nie ma się wpływu i chcialbym wiedziec czy te Alfy to faktycznie tak się psują, ogólnie byłbym wdzięczny jakby ktoś z Was nieco przybliżył mi ten model, podzielił się swoimi doświadczeniami z GT, na co też musiałbym zwrócić szczególną uwagę przy zakupie no i przede wszystkim czy warto ją kupić. Z góry dzięki!

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

zawieszenie lubi poprosić o nowy wahacz, luz na przekładni - sprawdź, sprzęgło - lubi paść łożysko, kiedyś tam dwumas, odma zamarza - czyścić, może paść turbina
    coś tam się psuje ale bez przesady, ładne toto i trzeba wybaczyć

szczególną uwagę zwróć na dobry warsztat robiący na co dzień AR który sprawdzi auto przed zakupem

mam drugie GT, warto !
    ...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    GT

Domyślnie

Również zastanawiam się nad Alfa Romeo GT 1.9 JTD , powiedźcie mi proszę czy te samochody mają Filtr cząstek stałych? Bo nie mogę doszukać się tej informacji (są sprzeczne)

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Stare nie mają, nowe mogą mieć

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

zależnie od rynku nowsze niektóre mają a inne nie, moja jest wyprodukowana VII 2008 na rynek belgijski i fabrycznie nie miała DPF, ma zwykły katalizator
    da się to sprawdzić po numerze nadwozia - zadajesz choćby w ASO pytanie jaką część pokazuje dla tego VIN program serwisowy
    ...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V 150KM

Domyślnie

Jak sprawdzić czy GT powinna mieć seryjnie DPF czy zwykły katalizator? Mam do czynienia z GT która ma wywalony DPF/katalizator (nie wiem co tam było) i wstawiona rurę. Alfa ma silnik 1.9 JTDm 150KM o oznaczeniu 937A5000. Po numerze VIN w eperz w zakładce układ wydechowy wyświetlane są dwa rysunki jeden z katalizatorem drugi z dpfem więc nic z tego nie idzie wywnioskować...

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Bodajże od września 2009 wszystkie produkowane diesle mają obowiązkowo mieć DPF. Wcześniej można je było montować opcjonalnie. Pozostaje wejść pod samochód i sprawdzić
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

Cytat Napisał davidkbc Zobacz post
    Jak sprawdzić czy GT powinna mieć seryjnie DPF czy zwykły katalizator? Mam do czynienia z GT która ma wywalony DPF/katalizator (nie wiem co tam było) i wstawiona rurę. Alfa ma silnik 1.9 JTDm 150KM o oznaczeniu 937A5000. Po numerze VIN w eperz w zakładce układ wydechowy wyświetlane są dwa rysunki jeden z katalizatorem drugi z dpfem więc nic z tego nie idzie wywnioskować...
    [MENTION=28790]davidkbc[/MENTION] - idzie wywnioskować, czytaj niżej :

- - - Updated - - -

edit : jak sprawdzić czy GT miało fabrycznie filtr cząstek stałych ?

1. dekodujemy VIN w EPER jak na screenie poniżej, zwracamy uwagę na kody które pokaże nam program, w tym wypadku interesuje nas kod M92
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	47.6 KB
ID:	187814

2. spoglądamy na rysunek na którym widzimy katalizator nr 3 na rysunku niżej, jak widać jest on przeznaczony do wersji M92 i M94
    - czyli wiemy że do nas może być o ile nie mieliśmy DPF, skąd wiemy że nie mieliśmy fabrycznie DPF - tego dowiemy się za chwilę w punkcie 3

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	98.4 KB
ID:	187815

3. teraz otwieramy rysunek z DPF czyli nr 2 na rysunku niżej, jak widać część taka ma zastosowanie
    w egzemplarzach z M92 ale razem z E733, ponieważ po dekodowaniu VIN nie mamy info o opcji E733
    - oznacza to że nie jest to część do tego auta :

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	62
Rozmiar:	104.1 KB
ID:	187816

...jeżeli w punkcie pierwszym uzyskałbyś do swojego numeru VIN info o opcji E733 - tak, powinien być DPF i był fabrycznie

analogicznie jak wyżej szukałem numeru katalogowego np dolnej kratki zderzaka przedniego - eper pokazuje różne numery,
    mnie interesuje kratka z listwą chromowaną matową - tu przy kratce właściwej dla mnie pojawia się kod LV22 czyli oznaczenie
    wersji specjalnej Blackline III, pomimo iż widzę kratki bez listwy oraz z listwą w chromie połyski wiem że nie sa to listwy dla mnie
    bo mają inne oznaczenie kodowe (nie LV22)
    Ostatnio edytowane przez opozycjonista ; 10-01-2016 o 20:19
    ...

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

No z tym DFP to nie do końca. Ja mam auto z 2007 z DFP ale wyświetla się jako zwykła wersja m92 (bez E733) filtr cząstek stałych widnieje za to w spisie dodatkowego wyposażenia. Może nowsze egzemplarze, w których DFP był już obowiązkowy są oznaczone jako M92+E733

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

skoro eper pokazuje dla vinu E733 to nieważne gdzie to pokaże, jest/był DPF i tyle
    ...