Wiitam,
Ostatnio zauwazylem dziwne "miałczenie" z okolic silnika. Wystepuje tylko na rozgrzanym silniku. Nie jest to glosne, jednak wczesniej nie występowalo a jest dosc irytujące. Ktos spotkal sie z czyms takim ?
Wiitam,
Ostatnio zauwazylem dziwne "miałczenie" z okolic silnika. Wystepuje tylko na rozgrzanym silniku. Nie jest to glosne, jednak wczesniej nie występowalo a jest dosc irytujące. Ktos spotkal sie z czyms takim ?
Może nagraj to miauczenie beddzie łatwiej cos powiedzieć
Kiedys znajomemu wlazł do komory silnika kot i strasznie miauczał (fakt autentyczny)
Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu
Hehe no moze u mnie tez jakis kot.
Moze to nic powaznego, ale nie bylo tego wczesniej. Byc moze to alternator a moze ktoras rolka. Nie wiem czy nagranie cos da bo slychac to podczas jazdy przy hamowaniu biegiem. Pytam bo moze ktos mail podobną pierdole ktora go irytowala.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 25-01-2016 o 07:52 Powód: język
U mnie jest tyle pierdół co mnie denerwują że musiał bym codziennie zakładać nowy temat, ale jak tylko spojrze na samochód i banan gotowy na twarzy. obserwuj i sprawdź czy sie nie nasila.
Nagrałem filmik dla zobrazowania problemu. Dźwięk występuje przy hamowaniu biegami, nasila się z prędkością i słabnie wraz z hamowaniem.
Tutaj film
Dzwięk jest słabo słyszalny ale cos słychać, przychodza mi na myśl turbosprężarka a może kompresor klimy czy na postoju też to masz po rozgrzaniu?
Turbo było sprawdzane, podaje prawidłowe cisnienie, troche się poci, ale ponoć tak ma być.. ogólnie nie słychać świstu turba, samochód nie dymi w ogóle, nawet przy 4tys obrotów. Klime mam przeważnie wyłączoną, na filmie, też jest wyłączona. W sumie to nie sprawdzałem tego gdy całkowicie wyłącze nawiew ale raczej wątpie, że tu jest przyczyna. Na postoju siedząc w środku, nic nie słychać, po wyjściu z auta i otworzeniu maski, słychać podobny dzwięk ale trzeba się wsłuchać.. tak jak by z okolic którejś rolki
- - - Updated - - -
Dodam, że nie mam DPFa
a dzwięk nasila się wraz z obrotami ? tzn jak rozgrzejesz silnik i sie rozpędzisz , zrzucisz na luz i zaczniesz zwalniac to natężenie tego dzwięku sie zmienia wraz z spadkiem predkosci ? xzy jest to uzaleznione tylko od obrotow silnika.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
w takim razie zdejmij pasek klinowy i sprawdź rolki, alternator a może to być i skrzynia biegów