Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: DPF, EGR, klapy wirowe- ceny?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    AR 159 1,9JTD SW 150KM

Domyślnie DPF, EGR, klapy wirowe- ceny?

Witam,

Pytanie do osób które już usuwały dpf, egr, klapy. W jakiej cenie usuwaliście te rzeczy? Bo kilku mechaników podaje mi ceny, które bardzo się różnią od siebie i nie chciałbym dać się naciąć, ani też zrobić po taniości fuszerkę. Woj. pomorskie.

Dzięki za info, pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm (150 KM)

Domyślnie

Za wyłączenie EGR-a z ECU, zaślepienie oraz usunięcie klap (kolektor plastikowy) zapłaciłem coś około 900pln.
    Co do DPF nie wiem, bo póki działa zostawiłem.
    Ostatnio edytowane przez adamekp ; 04-02-2016 o 13:45

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Za zaspawanie klap u mojej starej sztuki zapłaciłem 50 pln. Kolektor zdemontował mi mechanik przy okazji wymiany rozrządu i uszczelki pod turbiną. Cena 550, ale myłem kolektor sam.

Z DPF już się zaprzyjaźniłem. Zamiast płacić 500-1000 co 500 km robię sobie przejażdżkę za miasto. W zamian dostaję czyściutkie rury wydechowe i ...przejażdżkę.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Za zaspawanie klap u mojej starej sztuki zapłaciłem 50 pln. Kolektor zdemontował mi mechanik przy okazji wymiany rozrządu i uszczelki pod turbiną. Cena 550, ale myłem kolektor sam.

Z DPF już się zaprzyjaźniłem. Zamiast płacić 500-1000 co 500 km robię sobie przejażdżkę za miasto. W zamian dostaję czyściutkie rury wydechowe i ...przejażdżkę.
    no ale żeby tak utrafić to by fajnie było, robisz to na wyczucie czy jakiś inny sposób, mnie ostatnio w korku dopadł dpf , gdyym widziała to bym za miasto pojechała...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm (150 KM)

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    no ale żeby tak utrafić to by fajnie było, robisz to na wyczucie czy jakiś inny sposób, mnie ostatnio w korku dopadł dpf , gdyym widziała to bym za miasto pojechała...
    Ale przeciez nie ma to znaczenia czy w korku czy w trasie tzn. zdrowiej jest jak sie wypala w trasie ale najwazniejsze to zeby nie przerwac procesu wypalania.

Auto

Domyślnie

Po wypalaniu kasuję licznik dzienny i po 500 km sprawdzam FESem gdzie jestem. Gdy zbliżam się do 100% zapchanie to przejażdżka "wymuszona" oczywiście czasami trafia się podróż nie wymuszona. Wiem, że to brzmi trochę śmiesznie, ale po prostu nie dam żadnemu tunerowi grzebać z aucie.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Po wypalaniu kasuję licznik dzienny i po 500 km sprawdzam FESem gdzie jestem. Gdy zbliżam się do 100% zapchanie to przejażdżka "wymuszona" oczywiście czasami trafia się podróż nie wymuszona. Wiem, że to brzmi trochę śmiesznie, ale po prostu nie dam żadnemu tunerowi grzebać z aucie.
    słusznie, jak się ma swoje lata na karku to nie pozwala się zaglądać byle komu do wozu, a w mes-ie tez jest opcja stopnia "zapchania" dpf?
    a obniżałeś temp załączania wiatraków zgodnie z zaleceniami Tomasza z krakowa celem przedłużenia okresu używania bez remontowania głowicy?

- - - Updated - - -

a propos , w jakim stadium zapchania , uruchamia się procedura wypalania ?
    nawet nie wiem kiedy rymuje

criss
    Gość

Domyślnie

stopień zapchania nie jest tylko jednym z czynników do wypalania DPF, a co jeszcze to nie chce mi sie pisać jest tego sporo

Auto

Domyślnie

U mnie gdy warunki są dobre (autostrada, rozgrzany silnik) to potrafił nawet przy 70% wypalić, a w mieście to do 105% potrafi dojść.

Nie zmieniam temperatury włączenia wiatraków. Nie widze takiej potrzeby...może gdybym miał V8 do driftu

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

U mnie gdy warunki są dobre (autostrada, rozgrzany silnik) to potrafił nawet przy 70% wypalić, a w mieście to do 105% potrafi dojść.

Nie zmieniam temperatury włączenia wiatraków. Nie widze takiej potrzeby...może gdybym miał V8 do driftu
    nawet egr-ka nie zaślepiłeś? wyjątkowo konserwatywne podejście do tematu....