Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Dziwne objawy układu chłodniczego

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 159 JTDM 16V 150 KM

Domyślnie Dziwne objawy układu chłodniczego

Pacjent to 159 1.9 JTDM

Pierwsze problemy to tydzień temu wracając z Poznania zauważyłem, iż mimo długiej jazdy kreska w układzie chłodniczym była delikatnie poniżej 90C. Spojrzałem pod maskę, płyn był, mróz tez był więc uznałem iż to kwestia mrozu, a potem w dalszej jeździe już się dogrzał i miał równe 90C.

Wczoraj jadąc samochód "grzał" zimnym powietrzem, zakres temperatur zaczął skakać od 60 do 130 stopni na wskaźniku, zatrzymałem się i spojrzałem - brak płynu w zbiorniczku, zatem odkręciłem kurek ze zbiorniczka, płyn wrócił do maxa, odpaliłem samochód, znowu wciągnęło cały. Wczoraj jeszcze wieczorem odpaliłem samochód i normalnie nagrzał się do 90C i chodzi elegancko ale wciągał nadal płyn. Zauważyłem przy silniku w części centralnej delikatne plamy czerwone, mniej więcej koło termostatu. Potem zdjęcie wrzucę. Czy termostat może wciągać płyn ? Co to może być ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 2007r.

Domyślnie

Może to być niedomagająca pompa wody (przegrzewanie, brak grzania kabiny) - jak masz szczęście.

Jak nie masz... To może być gorzej. W moim przypadku też szybko "wciągało" płyn (co samo w sobie jeszcze nie jest niezwykłe, bo w końcu to układ ciśnieniowy) a inne objawy to: ubytki płynu po dłuższej jeździe, zauważalne pod autem wycieki płynu gdy auto stało, okazjonalne spadki (przy grzecznej jeździ)/wzrosty (przy szybszej) temperatur, okazjonalny brak grzania połączony ze skokami temperatury itd. itp.

"Liczyłem", że będzie to po prostu niedomagająca pompa wody ale okazało się, że problem jest poważniejszy - uszczelka pod głowicą. CO w 1.9JTDm się praktycznie nie zdarza - ale jednak jak widać może. Jedynym z objawów było właśnie to, że do zbiorniczka dostawały się spaliny stąd temperatura i ciśnienie w układzie szybko rosło - szybciej niż powinno - i płyn szybko "wciągało" a po odkręceniu korka "pryskało" płynem (co jest normalne ale nie po kilku min. pracy silnika).

Tak więc moja rada jest taka, żebyś szybko udał się do mechanika i to takiego znającego się na rzeczy (ja miałem szczęście oddać auto do PabloGarage, gdzie nie tylko dobrze wykonano naprawę - ale nie zapłaciłem fortuny). Niestety wcześniej pierwsze objawy (okazjonalne ubytki, czasem wycieki płynu) nie zostały poprawnie zdiagnozowane przez innego mechanika i autem z uszkodzoną uszczelką trochę pojeździłem...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 159 JTDM 16V 150 KM

Domyślnie

Dolaczam zdjecia i na jednym walniety termostat jakby a na drugim ?Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160319_134119.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	44.1 KB
ID:	194666Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160319_134127.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	87.2 KB
ID:	194667