Montował ktoś może rejestrator tak aby działał non stop obecnie w 159 mam + z przewodów koło lampki sufitowej w 147 też taki znalazłem a w Julce wszystkie znikają po jakimś czasie nie chce ciągnąć kabli z akumulatora.
Montował ktoś może rejestrator tak aby działał non stop obecnie w 159 mam + z przewodów koło lampki sufitowej w 147 też taki znalazłem a w Julce wszystkie znikają po jakimś czasie nie chce ciągnąć kabli z akumulatora.
Podłączam się do tematuBo rejestrator zakupiłem i będę podłączał. Ja planuję się podłączyć pod zapalniczkę - spróbuję wpiąć się w rejonie skrzynki bezpieczników, żeby nie ciągnąć kabla z tunelu środkowego
![]()
Lepszym miejscem jest wtyczka wiązki pod lusterkiem, jest tam zasilanie panelu SBR oraz czujnika deszczu,kilka osób właśnie tam podpięło rejestrator . Na pewno jest plus po stacyjce, czy jest na stałe to już teraz nie pamiętam - trzeba by ściągnąć panel i zmierzyć.
P.s. Jesteś pewiem że na lampce nie ma stałego plusa?
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 23-04-2016 o 12:26
a co myślicie o tym, żeby się podpiąć bypassem bezpośrednio w skrzynce bezpieczników pod któryś bezpieczenik "servizi" lub lampek oświetlenia wnętrza ?
i pytanie drugie - jak zdjąć tapicerkę słupka od strony kierowcy ?
a co do podpięcia za lusterkiem - ja jeszcze muszę wrzucić tam transformator - bo moja kamerka jest zasilana 5V USB a nie 12V więc raczej tam nie wcisnę![]()
Transformator?? Do redukcji napięcia 12->5v nie jest Ci potrzebny.Wystarczy jakiś mały zasilacz na 5V ( choćby taki do gniazda zapalniczki z wyjściem usb który prawie z gniazda nie wystaje) to bez problemu upchniesz , po wyjęciu samej płytki z obudowy to już jest w ogóle maleństwo - miejsca tam w tej obudowie pod szybą jest wystarczająco. Jak będę swoją podpinał to tylko stamtąd , po co ciągnąć kabel z dołu jak tam jest zasilanie i to w idealnym do tego celu miejscu
Kolego po przeczytaniu "transformator", proszę nie bierz się za elektrykę. To może wyjątkowo drogo kosztować.
Na marginesie, są nieliczne wolne miejsca na bezpiecznik - tam też można podpiąć zasilacz DC/DC (12V-5V).
to, że nie znam się na nazewnictwie elektrycznym to nie znaczy, że nie mam o tym pojęcia. I akurat montaż takich akcesoriów to są najbanalniejsze rzeczy jakie dłubałem w elektryce w autach... Inna sprawa, że kiedyś praktycznie każdy zasilacz był transformatorem...
Mam mały zasilacz - ma ok. 4x6x2cm (z kablami do bezpośredniego wpięcia w instalację) Z drugiej strony nie chcę go upychać w za lusterkiem, bo zasilacz ma ma 2 wyjścia USB - chcę jedno wykorzystać do ładowania telefonu, który zawsze siedzi w uchwycie w lewym dolnym rogu szyby. Chcę się przy okazji montażu rejestratora pozbyć kabla, którym ładuje telefon obecnie z gniazdka zapalniczki.