Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: GT jtd kopci na niebiesko po zmianie silnika dalej to samo (filmik)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar DUGI
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 156 --159--147

Domyślnie GT jtd kopci na niebiesko po zmianie silnika dalej to samo (filmik)

Witam postaram sie to jakoś opisać bo problem masakryczny .prosze o jakies powody porady .Kupilem GT jtd 150 km 04r w dość atrakcyjnej cenie liczac sie ze jest cos do zrobienia w niej i to sporo.po zakupie delikatnie lecial dym z okolic separatora oleju do tego bylo cos w nim grzebane byl jakis posklejany generalnie jakies druciarstwo.Alfa chodzila bylo ok ale zaczela przydymiac coraz bardziej na niebiesko i coraz czesciej blad przeladowania...Mechanik stwierdzil ze mozliwe turbo ale najpierw ten separator zeby zacząć od tego.Po wymianie masakra jeszcze wiecej dymu nie dalo sie jechac (parowóz).Pada ze to turbo ale problem taki ze mam fakture na regeneracje turbiny z poczatku roku ktora robil poprzedni wlasciciel.Dodzwonilem sie do niego i dowiedzialem sie ze serwis robil ja 2x i niby ona byla ok a wiec ze cos z silnikiem wtedy postanowil ja sprzedac do komisu........Wiec moj mechanik stwierdzil ze to jednak silnik,kupilem slupek wraz z pompą wtryskowa rozrzadem zeby nie bylo koles obraca sie na forum wiec mowil ze nie jest to szrot bo sobie renomy nie bedzie kaszanil.silnik przelozony turbo stare zalozone ,odpalamy chodzi ladnie ale znowu po chwili zaczyna kopcic i do tego mam dziure w plecionce zaczyna leciec tamtedy olej i to nawet sporo.wychodzi na to ze jednak turbo jest odpicowane tylko( te regerenowane), kupuje turbo od tego silnika nowego i teoretycznie jest to samo.Z tym ze mechanik musial jechac juz i stwierdzil ze nie wie co to moze byc( grozil samobójstwem )....pojechalem nakrecilem filmik i tak sie zastanawiam czy to moze leci ten stary jeszcze olej i musi to wywalic z siebie czy co ,bylem tam sam wiec balem sie nia gdzies dalej pojechac i zobaczyc czy schodzi olej .....moze macie jakies pomysly....moze cos gdzies zle podlaczone...prosze tez nie walcie mi textow ze szrota kupilem i cos tam bo mam z lekka dosyc 5 Alfa ale takich jaj nie mialem.Przepraszam tez ze moze chaotycznie napisane lepiej nie umiem ...........filmik https://www.youtube.com/watch?v=up9Hf1tx4ZE

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Albo oddaj do prawdziwego mechanika albo przestań kupować szroty.

Do tego co już byłeś to nie jedź. Patałach z niego i tyle.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALFA ROMEO GT

Domyślnie

Piszesz, że przy nowym silniku dym pojawia się dopiero po chwili od odpalenia. Przed plecionką jest katalizator i bardzo możliwe, że w nim zebrał się stary olej. Po rozgrzaniu wydechu zaczyna on mocno dymić.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

No wlasnie i tak sie zastanawiam czy jednak nie powinienem poczekac jednak troche zeby wawalil z siebie ten syf to ze w plecionce jest dziura to akurat dobrze bo nie leci to wsszystko dalej.....Co do mechanika no mechanik ja wiekszosc wymienil i tyle ciezko o dobrego...jak nic sie nie zmieni to pojade juz do normalnego warsztatu .,.tyle ze chcialem wiedziec co moze byc ewentualna przyczyna i czemu po wymianie separatora zaczelo sie jeszcze bardziej syfic..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Z tym separatorem to po prostu miałeś coś nie tak. Jak dla mnie to trzeba zrobić logi, pomiary kompresji cylindrów itp.

Jak się turbo psuje po stronie wydechu (pluje olej) to się wydech albo oczyszcza albo wymienia. To wypalanie oleju nie jest zdrowe.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rychuslu89
    Mieszka w
    Poznań, Poland
    Auto
    alfa romeo 166 t.s.

Domyślnie

też o logach koledze napisałem ale temat trudny chyba bez oględzin

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Masz inny silnik, inne turbo, jak wlało się sporo oleju w wydech to kopcić będzie dluuuugo. Wiem że średnio ekologicznie ale weź ją w nocy na mało uczęszczaną trasę wstaw po garach i wypal ten olej. Inna opcja to demontaż i czyszczenie wydechu.
    Będzie dobrze.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

witam .samochodem przejechalem kilka km pod dom katastrofa dymna ale o 23 nie bylo ruchu.. oleju cos ubylo .ojciec zdemontowal caly uklad i poczyscil co mogl....zostawil tylko ten pierwszy kat za turbo .dzisiaj przyjechalem nie dawal mi zyc ten separator wiec rozlaczylem rurke przy tej puszce co na fotce i nage zero dymu po prostu normalnie.jak ja wsadze znowu mega kopci...po wyciagnieciu tej puszki jest tam jakas srezyna mozna nia normalnie przedmuchac.....z tej rurki leci delikatny dymek .wiec czy tak powinno byc czy jak to wszystko ma wygladac czemu przestala dymic......co do jazdy testowej ladnie sie zbierala zero bledow i spalanie w normie...Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20160530_001.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	83.4 KB
ID:	202454

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Fiat Bravo 2 / 1,9 JTD / 120 KM

Domyślnie

Jest na to rada przestań w końcu kupować te alfy bo z każdą ciągle miałeś problem i nic się nie nauczyłeś. To pisałem ja Twój kuzyn ;]

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GT

Domyślnie

wychodzi na to ze masz zatkany układ odpowietrzenia układu korbowego, odma separator oleju i cala reszta do sprawdzenia i czyszczenia