Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: brak kontrolki ładowania akumulatora

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie kontrolka ładowania akumulatora

Ponieważ fabycznie miałem zwykły wyświelacz (progression) jakiś czas temu zmieniłem sobie panel zegarów na wersję z wyświetlaczem rekonfigurowalnym typu matrix (distinctive). W zasadzie nie zwróciłem wtedy na jeden szczegół uwagi ale ostatnio zorientowałem się że po przekręceniu kluczyka nie zapala się u mnie w ogóle kontrolka akumulatora, po prostu tak jakby jej nie było . W starych zegarach napewno takowa się zaświecała. Jest duże prawdopodobieństwo że panel zegarów pochodził z auta wyprodukowanego na jakieś inne rynki (tzn nie na PL) ale czy to możliwe żeby nie było w ogóle kontroli ładowania na desce (tzn. w sensie braku informacji po przekręceniu kluczyka)? Proszę o info właścicieli julki 2010-2015r. Czy macie kontrolkę ładowania , jak to u Was wygląda?
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 25-05-2016 o 11:35

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta TB

Domyślnie

Julka distinctive 2015 z wyświetlaczem matrix brak kontrolki ładowania akumulatora

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz. Zaczynam się skłaniać ku teorii że wszystkie z matrixem tak mają (widziałem na YT kilka mito również bez kontrolki) , w każdym razie nikt jak dotąd nie potwierdził że ma w julce aktywną taką lampkę. W tej sytuacji wnioskuję że w razie awarii alternatora taki symbol powinien się chyba pojawić na wyświetlaczu , miał ktoś okazję coś takiego kiedyś zobaczyć ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    miał ktoś okazję coś takiego kiedyś zobaczyć ?
    Zacznij od nowa studiować instrukcję obsługi, wyświetlacz przejął sporo kontrolek.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał mareksz159 Zobacz post
    Zacznij od nowa studiować instrukcję obsługi, wyświetlacz przejął sporo kontrolek.
    Tyle to wiem. Akurat instrukcję przeglądałem nie jedną i tak się składa że nawet wydanie z końca 2015r. jeszcze wspomina o lampce sygnalizacyjnej aku która się zapala po przekręceniu kluczyka . Dopiero od 2016r. piszą wyłącznie o symbolu na wyświetlaczu- ale co to ma za znaczenie skoro mowa jest o przedlifcie , zresztą nawiasem mówiąc nie pytałem co jest w instrukcji tylko czy ktoś to widział u siebie w praktyce (czyli podczas awarii)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

U mnie taka kontrolka jest i zaświeca się po przekręceniu kluczyka. Produkcja październik 2014 czyli po lifcie.

Edit: mam wersję z wyświetlaczem rekonfigurowalnym - distinctive

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Dzięki za informację. No to ciekawie . Wynika z tego że jedne mają a inne nie i nie do końca wiadomo od czego to zależy. Ty masz auto krajowe czy sprowadzone?

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Ja mam QV 2011 PL i nawet w instrukcji jest rysunek deski rozdzielczej i pokazane (i opisane) jest że nie ma kontrolki ładowania, bo jak coś to pojawi się na wyświetlaczu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar oleksy00
    Mieszka w
    Wrocław/Ostrzeszów, Poland
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

2010r

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał mks Zobacz post
    Ja mam QV 2011 PL i nawet w instrukcji jest rysunek deski rozdzielczej i pokazane (i opisane) jest że nie ma kontrolki ładowania, bo jak coś to pojawi się na wyświetlaczu.
    to ciekawe, przeglądałem instrukcje również z 2011r . i tam jak w każdej innej wydanej do końca 2015r. jest wzmianka o kontrolce i wyświetlaczu (tzn jedno albo drugie) . Na obrazkach zegarów z obiema rodzajami wyświetlacza na jednym jest lampka na drugim nie ma
    Załącznik 201869
    Załącznik 201870

- - - Updated - - -

Cytat Napisał oleksy00 Zobacz post
    2010r
    dzięki za filmik, dokładnie tak to u mnie wygląda. Generalnie chodzi o to że (jak pisałem wcześniej) zmieniałem u siebie zegary na matrixa i muszę mieć pewność że w razie czego mój body comp. wyświetli odpowiedni komunikat na panelu. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak odpiąć gdzieś na próbę alternator i zobaczyć jak system na to zareaguje. Na razie nie bardzo mam pomysł gdzie to najprościej odłączyć, dostęp do alternatora jest raczej średni więc trzeba rozważyć jakiś inny bardziej dostępny punkt