Julcia nie lubi dłuższego stania w garażu, więc czeka mnie dziś uruchamianie awaryjne od 2.0 TDI CR, jak tylko kable mieć będę. Pytanie: gdzie jest podłączona masa do silnika 1.4 MA 170KM?
Julcia nie lubi dłuższego stania w garażu, więc czeka mnie dziś uruchamianie awaryjne od 2.0 TDI CR, jak tylko kable mieć będę. Pytanie: gdzie jest podłączona masa do silnika 1.4 MA 170KM?
Moim zdaniem minusa możesz podpiąć gdziekolwiek na blok - kuszące miejsce to (stojąc przodem do otwartej maski) uchwyt-łapa i śruby po lewej stronie od rozrządu, bo daleko od wszelkich zagrożeń. Niestety nie wiem, gdzie jest podpięta masa do silnika, ale znając fantazję naszych konstruktorów, może być nawet od dołu, w okolicy skrzyni. Osobiście obstawiam właśnie takie okolice (rozrusznik tam też mieszka).
20 minut odpalałem, w końcu zaskoczył silnik. Chyba aku trzeba będzie wymienić, bo to nie jest normalne, że mimo, że był odłączony tak szybko był padł.
Dla odłączonego akumulatora, w ciepłym garażu, 2 tygodnie stania bez obciążenia to pikuś powinien być.![]()