Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Alfa GT - raz odpala raz nie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    GT 1.8 TS

Domyślnie Alfa GT - raz odpala raz nie

Witam ekipe !

Moja piękna GT dopadł ostatnio dziwny problem z odpalaniem. Trwa to od około 2 miesięcy. Alfa generalnie odpala bez problemu - kręci 1 sek i wszystko gra. Czasem jednak (średnio raz na pare dni lub tydzień) zdarza jej się nie odpalac. Ikonki na desce sa, kręci, słychać pompe, ale nie odpala. Początkowo zdarzało się, ze wielokrotne długie kręcenie (z 10x po 7-10 sek) skutkowalo odpaleniem. Niestety ostatnie próby nie dały nawet tego, bo akumulator się praktycznie rozładowal trzykrotnie przez moje próby. Co ciekawe następnego dnia (lub nawet 7-8h później) odpala od pierwszego krecenia doslownie po sekundzie krecenia nawet na tak wyladowanym od prób z poprzedniego dnia akumulatorze.

Jest to bardzo kłopotliwe gdy gdzieś jadę i nie mam gwarancji, że alfa odpali gdy będzie najbardziej potrzebna. Boję się oddać do mechanika samochod, który raz działa a raz nie, bo wydoja mnie na kasie testujac sobie co to może być. Poza tym mechanicy mówią, że chcą samochód który nie odpala, a tak jak pisałem ona następnego dnia często działa... sytuacja patowa. Jestem zakłamany bo wiele razy się już spóźnilem na ważne wydarzenia przez ten problem.

Kochani, będę bardzo mocno wdzięczny za wszelkie pomysły. Postaram się odpowiadać szybko i precyzyjnie na wszelkie Wasze pytania odnośnie auta.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GT

Domyślnie

do sprawdzenia czujnik pozakorzenia wału czy coś podobnego XD

ale najlepiej było by sprawdzić błędy na kompie czy coś sie pojawiło

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Z jednej strony nie chcesz do mechanika z obawy, że cię wydoi, z drugiej zaś tenże mechanik jest niezbędny do poprawnego zdiagnozowania problemu. Trzeba podpiąć do kompa i sprawdzić jakie wywala błędy. Sądząc po objawach, może to być problem z czujnikiem położenia wału, lub immobilizerem.
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    GT 1.8 TS

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi !

Czujnik położenia wału - będę musiał o tym pomyśleć. Jak się do tego najlepiej zabrać? Sam coś zdziałam? Może tylko mechanik jest w stanie mi to ogarnąć? W przypadku wymiany to bardziej celować w zamienniki, używaną część od kogoś czy koniecznie nowa?

Immobiliser - tutaj wątpię, bo nosiłem ze sobą specjalnie 2 kluczyki i w momencie gdy nie zapalała, to próbowałem odpalać zarówno zapasowym jak i głównym - bez różnicy - 0 reakcji. Następnie następnego dnia odpalała każdym kluczem.

Co do mechanika - podjechać na komputer to pewnie będę i tak musiał, ale bardziej nie chce zostawiać autka jako poligon doświadczalny dla nieznanego mi mechanika by wymienił 3/4 auta i nie znalazł usterki. Jeśli już jesteśmy przy tym temacie - jakiś polecany mechanik od Alf z okolic Torunia ?

Dodatkowo dodam, że z miesiąc temu (kiedy już te problemy z odpalaniem trochę trwały, po paru problemach z odpaleniem alfa wywaliła mi błąd "Motor Control System Failure". Po pokazaniu się błędu odłączyłem akumulator i błąd zniknął. Do dziś nie pojawił się ponownie.

Jakieś pomysły prócz tego co pisali chłopaki ?
    Ostatnio edytowane przez Bartax ; 21-06-2016 o 13:55

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GT

Domyślnie

komputer i do roboty, z fusów wróże za 100 zl XD