Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Alfa romeo 156 1.9jtd trzesacy sie silnik

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    stary brus
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 16V crosswagon 2006r

Domyślnie Alfa romeo 156 1.9jtd trzesacy sie silnik

Witam wszystkich, postanowiłem założyć temat bo nigdzie nie mogę znaleźć zmianki na temat mojego problemu,więc do rzeczy
    Mam problem z czymś takim jak by skakaniem silnika albo dwumasy , puszczając raptowniej sprzęgło bez dodawania gazu auto zaczyna trząść jak by by robiło tu tu tu i jak w padnie w ten rezonans to nie można go wybić z tego bo na gaz nie reaguje tylko gaszenia ratuje , przy opalaniu zdarzy i czasem za piszczy a jak odpalam z wł klima to chyba sprężarki zagwizdze , głos jak by z pod deski rozdzielczej dochodził , ma ktoś jakieś pomysły na to trzęsienie , i jeszcze jedno zmieniałam dziś przeguby wewnętrzne i za uważałem że z lewej ten kołnierz co jest przy skrzyni trochę się rusza ale wycieku ze skrzyni w koło niego nie ma , czy może tak się ruszać czy ten kawałek pół osi powinien być raczej sztywny ? Dziękuję za podpowiedzi i pomoc

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

albo dwumas albo poduszki silnika oraz tzw łapa silnika z przodu po lewej masz

Mieszka w
    stary brus
    Auto

Domyślnie

Wczoraj zaprowadzilem belle do mechanika bo głos dochodził jak by z paska rozrządu i po zdjęciu osłony widać że zęby paska mają luz w kołach zebatych więc zmieni mi rozrzad i po sprawdza wszystkie koła prasowe i na moje oko to sprężarka klimatyzacji siada , :/ jakieś wskazówki przy zakupie używanej ? Jak sprawdzić czy sprawna

- - - Updated - - -

Dwumas raczej nie wydaje żadnych dźwięków ale poduszki będę zmieniał bo też podejrzewam że ta od strony rozrządu jest uszkodzona , jak zrobię to dam znać co było nie tak

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar iparts
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA (940)

Domyślnie

Co do trzęsienia to sprawdź i ewentualnie wymień poduszki silnika i skrzyni biegów dla własnego bezpieczeństwa. Co do sprężarki klimatyzacji niestety bez zamontowania i nabicia odczynnikiem nie da się jej sprawdzić, więc najlepiej kupując używaną popros o gwarancję rozruchową, albo kup regenerowaną z zakładu klimatyzacji.

Mieszka w
    stary brus
    Auto

Domyślnie

Zmieniłem kompl rozrzad , pasek osprzetu i napinacz i dalej jest , mechanik mówi że to te koło prasowe na wale bo drży przy ruszaniu bez gazu przy wyższych obrotach zanika , bo jak by to była sprężarki to raczej cały czas by harczalo co ? Tylko że jak odpalę silnik bez paska osprzetu to silnik odrazu chodzi na jednych obrotach a jak z paskiem to po od paleniu ma takie coś że z tych wyższych obrotów mometu od palenia spada niżej i wraca wyżej tak na 800 jest wskazówka na początku tego prostokąta , ciężko ustalić czy koło czy sprezarka :/

Mieszka w
    stary brus
    Auto

Domyślnie

Info dla wszystkich z podobnym problemem , wczoraj zmieniłem koło pasowe na wale i znikną ten dziwny grzechot czasem jeszcze coś za piszczy ale to już tylko guma (poduszka tył ) dzięki wszystkim za odpowiedz , pozdrawiam.