Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Mycie silnika / TS

simeone
    Gość

Domyślnie Mycie silnika / TS

Chciałbym umyć silnik w swojej belli tylko nie wiem, czy Twin Sparki dobrze znoszą takie zabiegi? Czy istnieje niebezpieczeństwo zalania elektroniki, czujników itp?
    Może jednak poczyścić wszystko jakimś środkiem w aerozolu i szmatką aniżeli myjką pod ciśnieniem?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Oczyścić tak zwierzchu ale mycie silników jest bezsensowne można narobić biedy co innego kiedy silnik z jakiś innych powodów jest wymontowany z auta to wtedy mozna sobie wypucować na błysk .Ja bym nie ryzykował

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Oczyścić tak zwierzchu ale mycie silników jest bezsensowne można narobić biedy co innego kiedy silnik z jakiś innych powodów jest wymontowany z auta to wtedy mozna sobie wypucować na błysk .Ja bym nie ryzykował
    Zgadzam się - po takim myciu może być więcej szkody niż pożytku. Tym bardziej w epoce wszechobecnej elektroniki. Skończyły się czasy w których wszystkie kable biegnące pod maską można było policzyć na palcach jednej ręki.

Tak nawiasem mówiąc zastanawialiście się czym się myje teraz silniki? Nie wiem dokładnie co to jest, ale musi być żrące, bo byle co z takim brudem rady by sobie nie dało. Ciekawe co się dzieje, gdy taki preparat nie pozostanie w różnych zakamarkach? Pewnie wp... co się da
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

jest taki preparat w pojemnikach ze spryskiwaczem (cos jakby płynu do mycia szyb) np K2 testowalem ten srodek na poprzednim samochodzie gdzie wymontowalem skrzynie (wymiana) domylo to ja na blysk a czy jest zrace? rece dalej mam wiec chyba nie (mylem tym rece)

mycie silnika - na Twoim miejscu dalbym sobie spokoj bo nie daj boze wleci Ci to gdzies w elektronike i niech zrobi zwarcie, slychac jest dosc czesto o ludziach ktorzy myli sobie silniki a potem nie mogli odpalic samoch
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Rowerzysta Avatar flyberry.pl
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 155 94` 1.7 TS 8v, Alfa Romeo 164 94` 3.0 V6 24V Q4

Domyślnie

Ja umyłemW sumie silnikowi też czasem coś się należyTym bardziej że osłony z dołu brak. I jeżeli już się zdecydujesz na taki zabieg to proponuję jakąś folią osłonić elektronikę, Ja nie osłoniłem i najpierw silnik zaczoł przerywać a potem wogóle nieodpalał, i okazało się że zamókł przekaźnik od pompy paliwa. Na szczęście WD 40 pomógł. Ale mimo wszystko OSŁANIAĆ ELEMENTY ELEKTRONICZNE!!!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Ja swój myje bez obaw, oczywiście konieczny jest dobry środek myjący bo napier....lanie karcherem zimną wodą po kablach nie ma sensu. Opłukać, opryskać płynem i znów spłukać, nie przesadzając i uważając na połączenia żeby wody nie było za bogato. Potem kilka godzin z podniesioną maską na słońce i gra muzyka. Ale nie ustrzegłem się jedna wody w świecach i je też musiałem oddzielnie sprężarką osuszyć.

Bez oslony pod silnikiem i po zimie taka operacja jest bardzo wskazana, życzę powodzenia i pozdrawiam.

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy

Pingwin
    Gość

Domyślnie

oczywiscie warto umyć silnik raz na parę lat. Przecież smary, olejowe zacieki, jakieś inne swinstwa moga w przypadku jakiegoś zwarcia doprowadzić do zapalenia się silnika. Trzeba jednak myć na wyspecjalizowanych stacjach i zakrywać trzeba co sie kabli i elektryki/elektroniki.

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

Jak będziesz mył to uważaj aby zanadto nie polewać silnika - ja niedawno zafundowałem sobie przez to darmowe kłopoty w postaci zalanych świec zapłonowych a wyciągnięcie wilgoci z tych kanalików w głowicy jest masakrycznie żmudne.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

nie myj sam, podjedz na dobrą myjnię. Po wyjezdzie odpal silnik i zobacz czy wszystko działa.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    nie myj sam, podjedz na dobrą myjnię. Po wyjezdzie odpal silnik i zobacz czy wszystko działa.
    Odpalanie silnika zaraz po umyciu nie jest dobrym pomysłem Nawet mała ilość wilgoci może narobić niezłego spustoszenia.

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy