Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Woda w wentylatorze dmuchawy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie Woda w wentylatorze dmuchawy

Witam

Dziś przestała działać nawiew w climatronicu. Po szybkim sprawdzeniu bezpieczników udałem się w nogi pasażera wyciągnąłem wentylator i wyciekła woda z niego. Nie wiem ile Ohm ma mieć sprawny wentylator ale podejrzewam, że mój jest spalony. Podpowiedzcie proszę co jest powodem wody w tym miejscu. Zatkane odpływy w podszybiu ( od strony silnika)?. Nie odpływa woda z klimy? Są na forach różne opisy ale często fotek już nie ma a one ułatwiają lokalizacje tych odpływów.

Pozdrawiam
    Michał

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał CeZaR85 Zobacz post
    Witam

Dziś przestała działać nawiew w climatronicu. Po szybkim sprawdzeniu bezpieczników udałem się w nogi pasażera wyciągnąłem wentylator i wyciekła woda z niego. Nie wiem ile Ohm ma mieć sprawny wentylator ale podejrzewam, że mój jest spalony. Podpowiedzcie proszę co jest powodem wody w tym miejscu. Zatkane odpływy w podszybiu ( od strony silnika)?. Nie odpływa woda z klimy? Są na forach różne opisy ale często fotek już nie ma a one ułatwiają lokalizacje tych odpływów.

Pozdrawiam
    Michał
    Zapchane odpływy z podszybia.Silnik lepiej sprawdź podłączając go do 12 V bo amperomierzem tego nie zrobisz.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie

faktycznie dmuchawa podpięta pod aku startuje. Ze schematu wynika, że + podany jest po bezpieczniku bezpośrednio na dmuchawe. Minus przechodzi przez "rezystor dmuchawy" tak przynajmniej na aledrogo jest podawane nie wiem jak się to fachowo nazywa. Układ ten składa się z elektroniki (dwa tranzystorki N-MOSFET i jakiś układ sterujący. Do tego układu podpięte są dwie wtyczki. Pierwsza wtyczka sterująca z climatronica, druga to właśnie minus i jego wyjście po tranzystorach na dmuchawe.
    Analizował ktoś może ten układ sterowania prędkości dmuchawy? ja na razie sprawdzę te tranzystory i potem chyba poszukam używanego...Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6281187654.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	54.9 KB
ID:	205718 miał ktoś jakieś doświadczenia związane z takimi kłopotami?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 156 1.9

Domyślnie

Po sprawdzeniu tranzystorów okazało się że jeden był uszkodzony. Ciężko jest dostać (ja nie znalazłem sklepu z takim modelem)tranzystor IRFZ44R - taki był wlutowany. Ja kupiłem IRFZ48N i takie dwa wlutowałem. Wentylator działa. Okaże się w praktyce jak się to będzie sprawdzać. Podpowiedź dla wszystkich, którym padł ten układ że lepiej jest wydać 8 zł na dwa tranzystory niż kupować używany na aukcji za dużo większą kase.