[159] znowu ma focha!!!!! i piszczy cos

Auto
Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007
Witam od 3 tygodni miedzy 2000/2500 obortow cos mi piszczy lub ociera ciezko to okreslic.Dzisaj po powrocie z pracy z okolic wentylatora,turba i kolektora wydechowego lecial taki bialy dym.Pare dni temu wymienilem alternator,ale przed wymiana tez mialem te piski.Dzisiaj sciaglem oslone szpilek na kolektorze ale sprawdzilem tylko 7 wiecej nie moglem dojrzec ,w sumien nie wiem ile ich jest.Auto ma normalnie moc zadnych bledow,dolot turbiny czysty choc lekko w srodku byl slad olej ,ale tak podobno ma byc .Martwi mnie ten dym i te pizczenie ten dzwiek to tak jakby pasek sie slizgal lub cos podobnego.A zaczelo sie wszystko po wymianie dwumasy sprzegla i reszty 3 tygodnie temu.Jakies propozycje jak turbina pada to jakie oznaki,mi dekiatnie od 1500 gwizdze ,ale zawsze tak bylo, a te piszczenie od 2000 25000.

Krótki pasek napędzający osprzęt jeśli chodzi diesla a jeśli masz benzynę to nie mam pomysłu

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

mam diesla, a pasek pare miesiecy temu wymienialem ,ale dalej cos piszczalo i sprzegielko alternatora musialem wymienic i rolke .A moj mechanik powiedzial,ze jesli zalozylem pasek ,a sprzegielko bylo popsute to pasek sie naciagnal i moze piszczec.Ale ten dym mi nie pasuje chyba,ze sie przeciera ten pasek i przepala.

rozrzad w tamtym roku wymieniony wlasnie bo pompa na autostradzie sie zatarla,olej w kwietniu na motul

- - - Updated - - -

Koledzy ,a moze to intercoler bo wyczytalem,ze jak nie szczelny to tez gwizdze

mam diesla, a pasek pare miesiecy temu wymienialem ,ale dalej cos piszczalo i sprzegielko alternatora musialem wymienic i rolke .A moj mechanik powiedzial,ze jesli zalozylem pasek ,a sprzegielko bylo popsute to pasek sie naciagnal i moze piszczec.Ale ten dym mi nie pasuje chyba,ze sie przeciera ten pasek i przepala.
a nie uszkodzi się pasek jak coś nie domaga z tym sprzęgiełkiem alternatora czy alternatorem? patrzyłeś w jakim jest stanie, czy nie jest jakiś poprzypalany, popękany itp.

ostatnio w giulietcie poleciał mi biały dym - auto stało 3 tygodnie, zdechł aku (alarm/odstraszacz na kuny pewnie rozładowały), podładowałem z 15 minut i chciałem w końcu jechać, ledwo odpaliłem i wtedy poszedł biały dym, śmierdziało trochę jakby spalonym plastikiem i właśnie powoli unosił się głównie z okolic chłodnicy. Zakładam że opór na alternatorze był większy spowodowany jego rozładowaniem, może jeszcze wszystko się zastało przez 3 tygodnie i pasek mocno ślizgał przez dobrych parę sekund długi czas.

epsonix .... a to czasami nie z kuny poszła chmura ? :cool:
nie widziałem żadnych śladów w ostatnim czasie. Ale nie krakaj, już mi za dużo nerwów napsuły i zbyt drogo kosztowały.

koledzy ,wyczytalem,ze moze byc nieszczelny waz ten co idzie od turba lub dolot i stad te gwizdy jak dodam gazu,szpilki sprawdzone i sa ok.Jak sprawdzic te nieszczelnosci i gdzie najczesciej w naszych Bellach sa takie

epsonix

393.jpg

śliczne są te kunki :):P

Ostatnia edycja:
epsonix
śliczne są te kunki :):P
bardzo mił wyglądają, ale dla naszych aut już miłe nie są.

- - - Updated - - -

koledzy ,wyczytalem,ze moze byc nieszczelny waz ten co idzie od turba lub dolot i stad te gwizdy jak dodam gazu,szpilki sprawdzone i sa ok.Jak sprawdzic te nieszczelnosci i gdzie najczesciej w naszych Bellach sa takie
u mnie nieszczelności w dolocie pojawiały sie tylko po wizycie kuny - nie da się przeoczyć dziura wygryziona np jakieś 4cm na 1cm, strzępy zbrojenia węża sterczące itp. o innych powodach to raczej nie słyszałem na forum (choć może się tak nie interesowałem tym tematem)

tak to wyglądało np w Giulitcie żony tego roku:
IMG_20160408_080215.jpg

Ostatnia edycja:
A jaki zapach ma ten biały dym ,
Może jakaś elektryka np wentylator chłodnicy się zaciera

dym byl taki bialy,ale w sumie tylko raz tak mialem.Dzisiaj mialem sprawdzic szczelnosc,ale mam kaca wiec ......

Amortyzatory
Powrót