Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Przegnita chłodnica

simeone
    Gość

Domyślnie Przegnita chłodnica

Dziwne skoki temperatury i niewielkie ubytki płynu w zbiorniczku wyrównawczym skłoniły mnie do przyjrzenia sie chłodnicy. I to co ujrzałem wcale pocieszająco nie wygląda.
    Chłodnica jest "nadgnita", w jednym miejscu widać ślady wycieku i ogólnie wielu blaszek (tych lamelek) juz nie ma:

Od frontu (zderzaka) blaszki są już też zmęczone życiem.
    W związku z tym mam 3 pytania:
    1. Czy takie uszkodzenie/zuzycie chłodnicy może mieć wpływ na skoki temperatury?
    2. Czy chłodnica w wersji z klimą lub bez i zależnie od pojemności silnika różni się znacząco?
    3. Czy chłodnice TS-ów w AR 156 i 145 są różne czy takie same?

VIECIO
    Gość

Domyślnie

ja tez mam podobny problem....;/ nie wiem czy to dziura czy cos innego...ale jak dotkne to jest wilgotne i w dodatku sliskie...;/ a nowa chlodnica do mojej 146 kosztuje 600 zeta;/;/

---------- Post dodany o godzinie 21:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:57 ----------

a o to fotki mojej chlodnicy;/

---------- Post dodany o godzinie 22:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:59 ----------

Zdjęcie0242.jpg | viecio88 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
    Zdjęcie0241.jpg | viecio88 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
    o to linki do fotek nie wiem czemu nie moge wrzucic ich.....obejrzyj sobie tez

---------- Post dodany o godzinie 22:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:09 ----------

Zdjęcie0242.jpg | viecio88 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
    Zdjęcie0241.jpg | viecio88 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
    o to linki do fotek nie wiem czemu nie moge wrzucic ich.....obejrzyj sobie tez

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał simeone Zobacz post
    1. Czy takie uszkodzenie/zuzycie chłodnicy może mieć wpływ na skoki temperatury? 2. Czy chłodnica w wersji z klimą lub bez i zależnie od pojemności silnika różni się znacząco? 3. Czy chłodnice TS-ów w AR 156 i 145 są różne czy takie same?
    Ad. 1 - Oczywiście, że tak - chłodnica jest integralną częścią układu chłodzenia i jej obniżona wydajność w znaczny sposób może wpłynąć na temperaturę silnika podczas jego eksploatacji;

Na następne pytania ciężko będzie udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Oto co mówi ePER:

Ad. 2 - Z tego co widzę w ePER to niczym się nie różnią. Więcej różnic jest patrząc z punktu widzenia rocznikowego. W rocznikach do 1999 r t.j przed liftem silniki 1.4, 1.6, 1.8 miały tą samą chłodnice. 2.0 się tylko róznił. W rocznikach powyżej 1999 r. 1.4 i 1.6 mają tą samą oraz 1.8, 2.0 wraz z JTD. Więc jak widać zdecydowanie nie są zamienne. Podczas poszukiwań uzywki szukaj jak najbliżej swojego rocznika i pojemności. Tak będzie najbezpieczniej.

Ad. 3 Mimo zastosowania praktycznie tych samych silników między modelami 145 i 156 tych elementów zamienić się nie da. Są inne mechanicznie, więc będą istniały problemy z montażem.

Jeżeli ja bym stanął przed takim dylematem to najpierw udałbym się do jakeigoś fachowca od chłodnic - znakomita większość zakładów zajmujących się klimatyzacja również się w tym specjalizuje. Możliwe, że coś się z niej da jeszcze zrobić. Jeżeli fachowiec powie, że nic z tego nie będzie szukałbym używki w dobrym stanie. Możliwe, że fachura od chłodnic będzie miał coś ciekawego do zaproponowania

Jak kupisz używkę tez najpierw oddaj ją do fachowca, niech ją sprawdzi, wyczyści wypucuje i zamontuje - będziesz miał garancję, że całość jest sprawna w 100%. Powodzenia
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

piećka
    Gość

Domyślnie

Witam.W 2008 na wakacjach wymieniałem swoją chłodnicę z tego samego powodu - czyli zgniła .Po przewertowaniu allegro i epera kupiłem chłodnice za 240 zł ( pewnie jakaś chińszczyzna) i wymieniłem sobie sam.Po roku użytkowania wystawiam 5 bo nie ma z nia żadnych problemów.Nie cieknie , temp. deko poniżej 90 c.Chłodnica była opisana jako do 145 1,4 Ts i 1,6 TS.W eperze są różne do różnych wersji jak opisał kolega wyżej. Zamiennik jest wymiarowo prawie idealny i wymiana zajęła ok 1,5 godz.Pozdr Piter