Czesc wszystkim. Macie zdjęcia swoich belli z zalozonymi dystansami i przed założeniem? Przymierzam się do założenia do swojej GT i jestem ciekawy jak to będzie wyglądać? Z góry dzieki
Czesc wszystkim. Macie zdjęcia swoich belli z zalozonymi dystansami i przed założeniem? Przymierzam się do założenia do swojej GT i jestem ciekawy jak to będzie wyglądać? Z góry dzieki
dystans to zawsze lepszy wygląd o ile nie przesadzisz z ich rozmiarem ;]
Jakie masz felgi?
Podłącze się pod temat, jeśli można.
Posiadam felgi 18" - dokładnie takie:
Poprzedni właściciel zamontował dystanse 10mm "uniwersalne" - czyli podziurawione jak szwajcarski ser. Wiem, że jest tam problem z ustawieniem koła w idealnej osi bo brakuje pierścieni pozycjonujących. Podczas szybszej jazdy czuje wibracje w samochodzie i delikatne bicie na kierownicy. Chciałbym je zamienić na 5mm z przodu i ewentualnie 10mm z tyłu (ostatecznie 5mm przod i tył). Znalazłem takie coś http: //allegro.pl/dystanse-5x98-58-1-5mm-alfa-romeo-spider-gt-gtv-14-i5481500523.html (do usuniecia spacja po http w adresie) - moje pytanie do znawców czy to załatwi mój problem spasowania i czy będę potrzebował do tego pierścieni pozycjonujących (10mm zakrywają cała piastę i podobno stąd problem z ustawieniem w osi, czy z 5mm będzie to samo?) - jeśli tak to jakich konkretnie.
Przepraszam z góry za być może głupie pytania ale w tym temacie jestem zupełnie nieobyty.
Ostatnio edytowane przez Masher1000 ; 02-08-2016 o 10:42
jeśli są dedykowane pod auto jak w aukcji i są wykonane z należytą dokładnością to powinno być git.
Nie próbowałeś zdjąć tych uniwersalnych dystansów i się przejechać? Przydałoby się wyeliminować przyczynę wibracji i bicia.
Swoją drogą te felgi jak na zdjęciu to chyba są szerokie 8J. Z dystansami nie wystają poza obrys auta?
Z przodu mam już zdjęte i wibracje znacznie się zmniejszyły - nie miałem jeszcze okazji zdjąć tylnych (wulkanizator powiedział, że tylne nie będą powodować bicia - mylił się?) ale nadal nie jest idealnie więc próbuje zaczerpnąć wiedzy w temacie. Felgi są dość szerokie i wydaje mi się, że jakieś dystanse się przydadzą bo opona jest bardzo blisko elementu zawieszenia, które za nią się znajduje - nie wiem co to dokładnie jest ale jakiś nie ruchomy element. Niby nic nie obciera ale szczelina jest minimalna.
A orientujesz się jak wygląda sprawa z pierścieniami? Będę ich potrzebował?
Bicie może nie, ale wibracje na auto się przenoszą jeśli są krzywe/niewyważone tylne koła. Jeździłem jakiś czas z lekko pokrzywioną tylną felgą i trzęsło autem strasznie przy wyższych prędkościach.
Felgi jak na zdjęciu z tego co kojarzę to są dedykowane do GT więc otwór centrujący pasuje do piasty.
Co do szerokości felg to też mam felgi 18" i szerokie na 8J z oponą 225/40 i nic nie trze ani o nadkole ani o zawieszenie
Tak jak pisałem - aktualnie nic nie trze, natomiast w przodzie odległość do opony jest niewielka - być może tak ma być? (załączam zdjęcia również obecnych dystansów 10mm bez pierścieni). Jeśli to możliwe to chciałbym pozostać przy dystansach tylko oczywiście w granicach rozsądku żeby nie szkodziły autku i nie powodowały wibracji i bicia.
![]()
Kup dedykowane markowe a nie uniwersalne. Pozbędziesz się problemów.
LukaSS - właśnie chcę kupić te dedykowane z aukcji, do której podałem link - może masz coś innego do polecenia? Moje pytanie jest jedynie takie czy jeśli kupie dystanse 10mm, które teoretycznie zakryją piastę a będą bez kołnierza (ponoć dopiero od 15mm jest) to czy nie będzie problemu z osadzeniem w osi i centrowaniem.