[159] Nawiew i klimatyzacja

guzik27

Nowy
Auto
AR 159
20160806_142801.jpg

Tak jak na zdjeciu widac klimatyzacja badz sam nawiew bez niej dzialaja tylko na pierwszym biegu. Nie mam w tej chwili mozliwosci naprawy tego problemu wakacje z rodzina, ale interesuje mnie co moze byc przyczyna problemu ze po nacisnieciu + nie wlacza sie wyzszy bieg nadmuchu, moze ktos mial z was podobny problem i chce sie podzielic rozwiazaniem. Dodam tylko ze zadnych bezpiecznikow nie sprawdzalem no bo skoro klima.i nadmuch dzialaja...

Rezystor dmuchawy? Do sprawdzenia FESem, tam widać nastawy zadane i osiągnięte.

Rezystor dmuchawy? Do sprawdzenia FESem, tam widać nastawy zadane i osiągnięte.
Jeśli myślisz o rezystorze na wentylatorze chłodnicy to błąd. Bez rezystora dmuchawa powinna działać. Ja bym sprawdził bezpieczniki

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Myślę o tym, o czym piszę, czyli o rezystorze dmuchawy, a nie wentylatora chłodnicy. I tak trzeba do centralki klimy zagadać FESem to będzie wiadomo dlaczego nie zmienia biegu dmuchawy.

Naciśnij Auto, nawiew sam się ustawi odpowiednio i zobaczysz czy to nie wina panela.

Po nacisnieciu auto predkosc nadmuchu sie nie zmienia dalej dmucha tylko na pierwszym biegu. Sprawdze dzis bezpieczniki jak to tez nie bedzie to, to auto w nastepnym tygodniu laduje u elektryka, oczywiscie dam znac co bylo przyczyna problemu

A nie ma jakiejś procedury na wykonanie testu klimatronica? W większości aut jest, nawet tych z przed 2000r, myślę, że w alfie też, szukam na forum ale szukajka kiepsko działa.

A propo bezpiecznikow ktory ma byc odpowiedzialny za to ze po nacisnieciu + nie rosnie mi sila nawiewu zajrzalem do instrukcji odnosnie bezpiecznikow i jedyny sensowny bezpiecznik to f39 odpowiedzialny za klime i jest sprawny

A propo bezpiecznikow ktory ma byc odpowiedzialny za to ze po nacisnieciu + nie rosnie mi sila nawiewu zajrzalem do instrukcji odnosnie bezpiecznikow i jedyny sensowny bezpiecznik to f39 odpowiedzialny za klime i jest sprawny

Nie ma czegoś takiego jak bezpiecznik odpowiedzialny na przycisk +. Z daleka to wygląda jak awaria panela, panel kosztuje 50 zł na szrocie, może warto testowo kupić i podmienić. Na początek warto rozłączyć akumulator na parę minut. Te panele lubią się zawieszać, to nic nowego.

Test jest dostępny w FES/MES w: Delphi climate control (dual/three zone) w zkaładce F6 Actuators, do sprawdzenia zarówno wentylator jak i wyświetlacz.

20160822_184533.jpg20160822_184540.jpg
Witam ponownie po wizycie u elektronika dowiedzialem sie ze ten element moze byc walniety czy wiecie co to dokladnie jest jak to sie nazywam moze ma to jakis numer katalogowy znajduje sie pod schowkiem, z tego co widze ktos to kiedys wymienial bo jest opisany moj elektryk mowi ze to sterownik klimy czy cos takiego, czy moze to odpowiadac za to ze nie dzialaja predkosci nawiewu. Stwierdzil ze jesli to nie to to byc moze panel jest uszkodzony.

To jest właśnie rezystor dmuchawy (w uproszczeniu, tutaj jest elektroniczny) o którym wspomniałem na początku jako nr 1 do sprawdzenia. Tak czy inaczej jedyny sposób inny niż wróżenie z fusów albo podmienianie wszystkiego po kolei to diagnoza przez FES/MES.

Mam nadzieje ze podłączał ale chyba to zrobił no bo skąd by wiedział ze to się zepsuło. Nie wiem czy jechac do innego elektronika czy kupić ta część i wymienić, martwi mnie to ze powiedział ze jesli to nie to, to panel do wymiany czyli pewny nie byl ehh. Chyba musze odwiedzic jakis szrot w lodzi.

Ty dalej swoje, wymieniać wszystko po kolei na ślepo. Chcesz to wymieniaj, może w końcu trafisz :)

Napisalem na forum regionalnym zeby ktos dal namiar na elektryka ogarnietego aby dokladniej to sprawdzil dam znac w ciagu tygodnia jesli problem naprawiony zostanie

Dane w profilu uzupelnione

Ostatnia edycja:
Gdybyś sobie wpisał lokalizację w profilu, to pewnie już dawno tutaj byś dostał wskazówkę "jedź do pana X w miejscowości Y i zrobi".

Jak masz laptopa to podjedz do mnie ( Łódź) mam kabelek i program test możemy wykonać przez MES

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót