Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: ECU nie wyświetla poziomu oleju (na desce tez stałe 70)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo

Exclamation ECU nie wyświetla poziomu oleju (na desce tez stałe 70)

Cześć Panowie
    na wstępie miło znaleźć sie w tak zacnym gronie
    wreszcie pierwsza Alfa moja, cudowna Brera.

Jednak mam pewien problem. Otóż misa olejowa została przez przedostatniego właściciela mocno uderzona (ładnie zespawana ale myśle nad wymiana) co prawdopodobnie uszkodziło także czujnik oleju lub został całkowicie wyjety (poziom oleju na desce stałe "wisi" na 70).
    Koniec końców nie mam przy zapłonie żadnej informacji na temat poziomu oleju, co dziwi mnie maksymalnie. Dosłownie nic. Czytałem zbieżne opinie, choć główne były takie ze walnięty czujnik powoduje całkowite pominięcie tej informacji.
    Olej wymieniony wczoraj, poprzedni miał najechane 8000 km.
    2.2 JTS.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

hej,
    miska na allegro jakieś 300 bez czujnika. Czujnik przewijałem ten temat " https://www.autosklep24.pl/pl/p/Czuj...-159-JTS/17076 " mają 10% zniżki w sierpniu. Rozumiem że to co napisałeś "(poziom oleju na desce stałe "wisi" na 70)" to jest temp. . Zerknij na wtyk i kable do czujnika przy misce. Ostatnio zrobiłem sobie "zestaw" sprawdzający poprawność wiązki oraz zegarów. Zestawik z walniętego czujnika odkupionego za 50 zyla ) Poniżej.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160807_083008.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	47.8 KB
ID:	207393

Do sprawdzenia potrzebne:
    -podnośnik lub kanał
    -słoik na ojej
    - olej
    - opalarka ewentualnie dobra suszarka do kłaków ( zapytaj się żony/dziewczyny czy można pożyczyć )

Podłączasz pod wtyk i sprawdzasz poziom i temperaturę. Jak wszystko git i błąd w ECU zniknie to kupujesz nowy czujnik.
    Ostatnio edytowane przez Mogl ; 07-08-2016 o 07:47

Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz, bede musiał z tym zrobić w takim razie. Tylko pare tysi zrobię juz na nowym oleju jak zalany dopiero co.
    Co do ostatniego zdania, wlasnie nie mam żadnego błędu, tylko całkowicie pomijany jest ekran poziomu oleju ba kluczyku w stacyjce, idzie bezpośrednio na info "clutch or brake and start".

widzę ktoś na Alfaowner miał ten sam problem i tez nie miał ani błędu ani poziomu oleju w komputerze. Tak jakby przy zepsutym czujniki komputer wywala całkowicie ta informacje.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

u mnie też pomijalny był poziom oleju. Czekam na wymianę oleju i kupuje czujnik , Czujnik do sprawdzania mam jak coś sprawny ale nienadający się do montażu na stałe. Tak jak pisałem tylko na "krótko" . Dla forumowiczów bardziej znanych mogę podesłać kurierem, oczywiście czujnik do oddania

Sprawdzałeś kompem błędy ? FESy MES`y itp. błąd nie jest wyświetlany na desce jako nasz ukochany silniczek koloru pomarańczowego. ECU pomija czujnik w ogóle jak jest niesprawny.
    Ostatnio edytowane przez Mogl ; 07-08-2016 o 09:58

Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Ok dzięki. Obawiałem się, że pominięcie ekranu poziomu oleju i brak błędów w ecu to jakiś problem. Podpinałem pod kompa, zero błędów. Ja wymienię w takim razie przy następnej zmianie oleju. Nie będę zlewał zalanego kilka dni temu tylko przez ten czujnik. Czytałem na zagranicznych forach, że często padają, a dotychczas żadne z moich samochodów nigdy nie miało tego czujnika więc przeżyję jego brak. Sprawdzam ilość na bagnecie.