[159] Problem przy przyspieszaniu

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150km. 2006r.
Witam

Wczoraj zauważyłem usterkę w mojej 159. Przy emeryckiej jeździe do 2 tysięcy obrotów wszytko jest w porządku. Auto przyspiesza normalnie na każdym biegu. Problem pojawia się gdy chce się troszkę wdepnąć, powyżej 2 tysięcy obrotów auto prawie nie przyspiesza. Pedał gazu w podłogę, a obroty nie rosną normalnie (zdarza się, że wskazówka przeskoczy z 2 tysięcy od razu na 2,5). Wskaźnik od turbo też nie idzie do góry jak zawsze na maksa. Załączam przykładowy filmik, zaznaczam że podczas filmu mam pedał gazu w podłodze i auto nie ma kopa. Czy to na pewno turbo? Na luzie wskazówka obrotomierza idzie prawidłowo. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Sprawdź sterowanie turbo. Może zmienna geometria, wężyki podciśnienia lub overboost.

A sprzęgło się czasem nie slizga?? Jeżeli przy emeryckiej jeździe wszystko jest ok, a przy wciśnięciu gazu na maksa samochód nie przyspiesza lub są skoki prędkości obrotowej i doładowania to ja bym sprawdził sprzęgło i dwumasa.

A sprzęgło się czasem nie slizga?? Jeżeli przy emeryckiej jeździe wszystko jest ok, a przy wciśnięciu gazu na maksa samochód nie przyspiesza lub są skoki prędkości obrotowej i doładowania to ja bym sprawdził sprzęgło i dwumasa.
Gdyby było to sprzęgło go obroty by rosły szybko, a prędkość powoli. Tutaj ewidentnie coś z turbo. Zczytaj kody błedów, powinny jakieś wyskoczyć, albo sprawdź mes-em zadane i rzeczywiste ciśnienie w kolektorze oraz ciśnienie paliwa na szynie CR.

Muszę właśnie kupić kabelek i zczytać błędy. Dam znać po urlopie (dobrze, że nie jadę autem bo wyprzedzanie mogłoby być śmiertelne :/).

Wygląda jak dziura w przewodach z turbo do kolektora. Jeśli tak to żadnych błędów nie będzie.

Przewody i overboost do sprawdzenia (przewody za 5 zł do wymiany najlepiej).

Odłącz przepływomierz i zobacz czy nie będzie lepiej.

Przycięta geometria to chyba byłyby też przeładowania podczas ostrego butowania przy przyspieszeniu na autostradzie?

Dzięki, jak znaleźć te przewody? Możecie pomóc z numerem części? Dzięki :)

Dzięki, jak znaleźć te przewody? Możecie pomóc z numerem części? Dzięki :)
z metra wezyki zbrojone w kazdym motoryzacyjnym kupisz prwnie za pare zl. srednica wewnetrzna tak zeby pasowaly na krócce w aucie i pewnie na nich siedzialy

Ok, dzięki. Zmierzę i zobaczę ile potrzeba, ktoś wie jaka średnica? Czytałem, że jedni piszą 3,5mm a inni 4mm?

Wężyki to można sprawdzić czy są uszkodzone. Problem może być "głębszy" np brak podciśnienia, uszkodzony sterownik etc

Część przewodów jest 4 mm, część jest 6 mm. W praktyce 4 mm da się zastosować wszędzie.

gdybyś sobie nie poradził to odezwij się do mały_777 , na pewno pomoże ci w diagnostyce, widzę ze jesteś z wawy także masz blisko ;)

Amortyzatory
Powrót