Witam serdecznie,
posiadam takowy problem. Zakupiłem Alfe już kawałek czasu temu, ale dzisiaj wpadł mi do głowy nurtujący mnie problem. Czy moja ALfa posiada DPF czy już (w sensie wycięty) nie?. Posiadam Alfe 159 1.9 JTDm 8 V po chiptuningu wykonany jescze w 2008 roku w Holandi w firmie SquadraTuning. POdniesiono moc do 145 KM. Czy z automatu przy chiptuningu usuwany jest DPF?
Dzisiaj byłem u mechanika na podłączeniu pod komputer w związku z błędem jaki wyskoczył podczas jazdy ( marna jakość paliwa jak sie okazało) i przy okazji oglądaliśmy kiedy ostatnim razem wypadalał sie DPF. System wskazał stan 5000 km wstecz. Potem jednak podczas rozmowy z mechanikiem stwierdził on , że DPF nie posiadam (nie wiem szczerze na jakiej podstawie) gdyż jak wymieniał olej to dawał ten standardowy do diesla bez filtra. Dodam, że mechanik znajomy, już dość długo remontuje samochody moje rodzinie, ale może jego wjiedza jest ograniczona
I oje pytanie: czy system jest tak zrobiony że mimo braku DPF będzie pokazywał jego wypalanie? I po drugie: jak stwierdzić amatorsko czy ten DPF jest czy go nie ma? mozna bez komputera? Zbliża sie kolejna wymiana oleju i nie chce swojej Belli spartolić
Pozdrawiam