[159] Wymiana zawieszenia TYŁ

hipcio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 8v
Panowie przymierzam się do wymian tylnego zawieszenia bo coś mi się tłucze po prawej stronie jak wjade na studzienkę lub jadę po dużych nierównościach. W związku z tym napisał by mi ktoś co wymienić żeby z tyłu zawieszenie było jak nowe?? Amortyzatory, wahacze to wiem, łącznik stabilizatora to też wiem a czy coś jeszcze?? Z góry dzięki za pomoc.

A po co wymieniać wszystko? Niech mechanik sprawdzi i wymieni tylko zużyte elementy.

Panowie szukam na allegro i na autosklep24. nowych wahaczy na tył i nie ma. Nie dostane czegoś takiego nowego?? Tam się tylko same tuleje zmienia?? Sorry za może głupie pytania ale pierwsze auto z wielowahaczem :)

Wymieniasz same tuleje. Niektóre w ePer są skojarzone z wahaczem, inne np. ze zwrotnicą. Tak czy inaczej z ich wymianą jakiś czas temu nie było łatwo, brak dedykowanych komponentów.

Czyli co moge nie znaleść tulei do tego?? A ktoś napisał by mi ile tych tulei jest?

Sprawdzałeś w jakim są stanie? Jaki auto ma przebieg? Często te tuleje wytrzymują duże przebiegi. Pewnie stuka Ci łącznik lub coś w kolumnie amortyzatorów.

Auto ma przebieg 240 tys km. Stuki to pewnie i łącznik ale czasem lubi przy tym stuku coś zaskrzypieć dlatego tak uparłem się na te wahacze no chyba że one nie powodują skrzypienia. No i dodatkowo mam objaw pływającego tyłu przy przejazdach przez studzienki na drodze

Te objawy mogą wskazywać właśnie na tuleje wahacza. Ktoś kiedyś wskazywał tuleję zwrotnicy jako głównego podejrzanego.

Może też być pęknięta sprężyna (Dość częsta przypadłość) na ostatnim zwoju i sprawa nie zauważalna a ociera o amortyzator, skrzypi i tłucze się. Co do pływającego tyłu to najprawdopodobniej luz na tulei tak jak pisze Kolega powyżej.

Ostatnia edycja:
Tak wygląda, ale musiałbyś zapytać Geparda.

Jeśli poliuretany są dostępne to ja bym się nie zastanawiał ;)

Powerflex tuleje na tył wprowadził niedawno. Za dużo opinii nie znajdziesz. Ja będę montował u siebie ale to za chwilę. Skrzypią napewno górne z przodu. Mnóstwo osób przerabiało już ten temat. Na tą chwilę nie znaleźli sposobu jak się tego skrzypienia pozbyć. Oczywiście chodzi o powerflexa.

Ja mam u siebie w dolnych wahaczach i nic nie skrzypi.

Ja miałem trzeszczenie / skrzypienie oraz czasem pływanie tyłu zwłaszcza jak zwiększał się ciężar z tyłu i winne były pęknięte spężyny - poszły obie naraz jedna na dolnym zwoju, a druga na dolnym i górnym zwoju - a wcale żadnych ciężarów nie woziłem, przebieg podobny do twojego 245 tys.

Powerflex tuleje na tył wprowadził niedawno. Za dużo opinii nie znajdziesz. Ja będę montował u siebie ale to za chwilę. Skrzypią napewno górne z przodu. Mnóstwo osób przerabiało już ten temat. Na tą chwilę nie znaleźli sposobu jak się tego skrzypienia pozbyć. Oczywiście chodzi o powerflexa.

Ja mam u siebie w dolnych wahaczach i nic nie skrzypi.

Znaleźli - ich zdaniem, a konkretnie, polecają wiercić otwór w gnieździe tulei - moim zdaniem zabójczo niebezpieczne rozwiązanie. Można poczytać na alfaowner.

PU skrzypią z reguły dlatego że się znacznie nagrzewają.

Znaleźli - ich zdaniem, a konkretnie, polecają wiercić otwór w gnieździe tulei - moim zdaniem zabójczo niebezpieczne rozwiązanie. Można poczytać na alfaowner.

PU skrzypią z reguły dlatego że się znacznie nagrzewają.

Tak czytałem o tym ale to nie znaczy że to jest rozwiązanie. W Autolusso wiercili też otwór w wahaczu. Na tą chwilę nie montują górnych PU z Powerflexa.

No dobra górne skrzypia ale czy dolne tylne tez??

Ja mam u siebie PU z Powerflexa w przednich dolnych wahaczach. One robią dużą robotę. Prowadzenie na duży plus.
W przednich górnych PU takiej różnicy już nie robi a dodatkowo skrzypi(w większości przypadków).

Na alfaowner i na alfabook spotkałem kilka wpisów w których użytkownicy pisali że nic im nie skrzypi po montażu PU w przednich górnych wahaczach.

Problem jest na tyle duży że Autolusso generalnie nie montuje PU z Powerflexa w przednich górnych wahaczach. Kontaktowali się z Powerflexem bezpośrednio żeby rozwiązać ten problem ale z tego co wiem nic to nie dało.

Co do PU Powerflexa w tylnych wahaczach to nie znajdziesz za dużo opinii( o ile wogóle) ponieważ to jest dosyć nowy produkt do 159 w ofercie Powerflexa. Ja będę u siebie montował ale jeszcze nie wiem kiedy.

Amortyzatory
Powrót