[159] Dziwny dźwięk przy przyspieszaniu (stukanie/cykanie?)

lookalfa

Nowy
Auto
AR 159 1.9 120
Witam. Zauważyłem dziwny dźwięk u siebie podczas przyspieszania. Słychać to na 1.,2. i 3. biegu. Przy pozostałych biegach, dźwięk ten jest zagłuszany przez samą pracę silnika oraz przepływ powietrza. Dodam, że na biegu jałowym silnika, tego dźwięku nie słychać. Występuje on przy przyspieszaniu. Raz jest bardziej słyszalny raz nie. Za wszelkie rady serdecznie dziękuję :)
https://drive.google.com/file/d/0B7s6ZUBQMMOcM244aVljdnVKWmc/view?usp=sharing

Dźwięk ten nie dochodzi z okolic paska klinowego i rozrządu a z przedniej części silnika. W tygodniu zobaczę, czy przypadkiem plecionka nie jest uszkodzona.

Dzisiaj zrobiłem (a raczej chciałem zrobić) próbę przelewową, bo ponoć to też może być powód tego dźwięku. Podpiąłem wężyki na przelew z wtryskiwaczy i ku mojemu zdziwieniu paliwo zaczęło się lać z przewodów, które odpiąłem. Tak ma być?
Na zdjęciu zaznaczyłem ile paliwa poszło przez te 5 sekund ( biały marker). Na 1,2 i 4 podobnie, natomiast na 3 nic. Ktoś coś z tego rozumie?

Pokaż załącznik 208691

Ostatnia edycja:
Dzisiaj zrobiłem (a raczej chciałem zrobić) próbę przelewową, bo ponoć to też może być powód tego dźwięku. Podpiąłem wężyki na przelew z wtryskiwaczy i ku mojemu zdziwieniu paliwo zaczęło się lać z przewodów, które odpiąłem. Tak ma być?
Na zdjęciu zaznaczyłem ile paliwa poszło przez te 5 sekund ( biały marker). Na 1,2 i 4 podobnie, natomiast na 3 nic. Ktoś coś z tego rozumie?
[video]https://drive.google.com/file/d/0B7s6ZUBQMMOcUFkzQTFXRHQ3WEU/view?usp=sharing[/video]
Pokaż załącznik 208691
nie tak sie robi próbę przelewową jak na tym filmiku

Po pierwsze to wypnij kostki z wtryskiwaczy a po druge zaślep węzyk przelewowy tam gdzie leci ci ON ten cienki elastyczny wpinany we wtryski który wychodzi z magistrali . Powinno sie podłaczyc do wtryskiwaczy w miejsce wejscia przelewów menzurke z podziałka lub ewentualnie węzyk przezroczysty, zakrecic rozrusznikiem dosłownie kilka sekund ( silnik nie moze pracowac, zreszta masz miec odpiete wtyczki wtryskow) no i objawi sie czy wtryski przelewaja za duzo czy nie. Na zimnym i na ciepłym silniku to dwie osobne próby.

Na pracujacym silniku jak chcesz zobaczyc ile leje to tak jak robiłes tylko zaslep wezyk przelewowy .

Im więcej sie przeleje tym gorzej

Ostatnia edycja:
Cykać podczas przyspieszania może lejący wtryskiwacz. Logowałeś korekty z jazdy?

Korekty robiłem tylko na jałowym. Jutro z rana zrobię korekty z jazdy + próbę przelewową.

Próba przelewowa wypadła chyba ok (25,30,23 i 28 [ml]), korekty na wolnych w miarę ok( pierwszy cylinder ok +1, reszta go koryguje), przy przyspieszaniu żadnych anomalii nie ma (korekty schodzą się do zera). Najgorsze jest to, że to cykanie jest raz głośniejsze raz cichsze i nie zależy od temperatury silnika. Chyba sobie wmówię, że ten typ tak ma.

Amortyzatory
Powrót