Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem z niezamykającą się popielniczką/śmietniczkiem w panelu środkowym

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie Problem z niezamykającą się popielniczką/śmietniczkiem w panelu środkowym

Wybaczcie Panowie jeśli już gdzieś taki temat był, ale przeszukałem forum i nic nie znalazłem. Proszę mnie odesłać do dobrego wątku, jak ktoś go znajdzie.
    Problem głupi i mały ale irytujący, gdy przewozi się cztery lub pięć osób. Tylni śmietniczek/popielniczka nie zamyka się. Nie był w ogóle używany (może stąd problem?) a działał na pewno dobrze, lecz teraz sam się otwiera i nie da rady go zamknąc, chyba że taśmą zakleje . Sam pojemniczek na śmieci wyciągałem, starałem sie to wszystko jakoś podeprzeć i wyciągnąć by sprawdzić gdzie leży problem, lecz niestety nie udało mi się, nie chciałem niczego połamać. Myślałem żeby jakieś dwa małe czarne magnesy podoklejać w odpowiednim miejscu by się to jakoś trzymało Miał ktoś z Was podobny problem, lub może wie jak się do tego zabrać by wyjąć całe te ustrojstwo i jakoś naprawić?

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie

1. Otwierasz tylny śmietniczek
    2. Wyciągasz do góry "wsad"
    3. Teraz musisz się trochę nagimnastykować i wykręcić dwie śruby trzymające śmietniczek do środkowego kanału (od góry na wysokości górnej krawędzi klapki)
    4. Następnie wyciągasz cały śmietniczek (ostrożnie - najprawdopodobniej gdzieś w środku, ewentualnie pod tym śmietniczkiem powinny być dwie małe sprężynujące blaszki, które blokują śmietniczek przed samoczynnym otwieraniem - musisz poszukać)
    5. Teraz najgorsza praca - musisz rozdzielić dwie części śmietniczka - ja podgrzałem dobrze obie części, w okolicach mocowań, następnie wyciągnąłem dwa bolce od spodu i rozdzieliłem obie części.
    6. W części "tylnej", od środka, powinieneś teraz zauważyć miejsce w którym powinny być zamocowane w/w blaszki. Mocujesz je i składasz wszystko w odwrotnej kolejności.
    Powodzenia

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Dzięki wielkie! Już myślałem że nikt nie miał podobnego problemu. Po weekendzie bede miał czas to zajrzę.