[159] klimatyzacja - brzęczenie

coachu

Aktywny
Auto
159
Hej,

Pojawiło się metaliczne brzęczenie podczas używania klimatyzacji.
Jak wyłączę, cisza.

Dodam, że czynnik uzupełniony 2 miesiące temu.

Co może być przyczyną ?

U mnie brzęczenie było spowodowane awarią sterownika wiatraka chłodnicy. Wiatrak nie włączał się, czego efektem był wzrost ciśnienia w układzie klimatyzacji, co zaś prowadziło do brzęczenia.

Hmm. U mnie może to być połączone z tym co miałem we wtorek. Na wolnych obrotach nagle samochód wydawał co jakiś czas regularne syczenie i pojawiła się chmura dymu.
Teraz się zastanawiam czy to nie aby czynnik gdzieś zaczął uciekać pod maską i parował po zetknięciu z nagrzanym silnikiem...

W FES jest procedura testu wiatraka (w 2.0 jest 1).

Podepnę się: przy odpalaniu klimy po kilku dniach nie używania słychać przez pierwsze 5 sekund metaliczny dzwiek jakby szlifierkę kątowa włączać :D pozniej chodzi juz wszystko cicho. Jakies łożysko zatarte?

Podepnę się: przy odpalaniu klimy po kilku dniach nie używania słychać przez pierwsze 5 sekund metaliczny dzwiek jakby szlifierkę kątowa włączać :D pozniej chodzi juz wszystko cicho. Jakies łożysko zatarte?

ten dźwięk wydaje zawór rozprężny przy zbyt wysokim ciśnieniu w układzie klimatyzacji

A czemu wydaje taki dźwięk ? Czym spowodowane jest zbyt wysokie ciśnienie ?
Gdzie mogę zlokalizować ten zawór ?

A czemu wydaje taki dźwięk ? Czym spowodowane jest zbyt wysokie ciśnienie ?
Gdzie mogę zlokalizować ten zawór ?

Upuszcza ciśnienie z układu. Na początek poszukaj nieszczelności, sprawdź na manometrach ciśnienie w układzie podczas pracy silnika, zobacz, czy wentyl się włącza.

Zawór to ostatnia rzecz do wymiany, jest w okolicach ściany grodziowej bodajże

Miałem podobne objawy z zaworem rozprężnym. Powody były dwa. Spalony rezystor wiatraka chłodnicy i później całkowicie zapchany filtr przeciwpyłkowy (który miałem zmieniany miesiąc wcześniej!). Pzdr.

Ja akurat tez mam nowy filtr.

Mówisz o wiatraku chłodnicy czy klimy ?
Bo rozumiem, że są dwa.

najlepiej sprawdzić oba ;)

Tak za uwagi, ta śruba, w zasadzie to wkręt ma rozmiar 5,5. Trzeba kombinować z kluczem 6tką albo kombinerkami jeśli ktoś nie chce kupować dodatkowego klucza.

Śruba 5,5 była już też w 156 :-).
Czyli to co piszę jahu ma sens, że przy zbyt niskim ciśnieniu, bo jak większość pisała w głównym wątku dzieje się to przy małej ilości czynnika.

A czy jest coś takiego w układzie klimy jak zawór bezpieczeństwa ? Przy wysokim ciśnieniu przez ten zawór wydostaje się czynnik ?

@Kobe, ja nie pytałem o filtr przeciwpyłkowy, a miejsce wiatraka do klimy.

A czy jest coś takiego w układzie klimy jak zawór bezpieczeństwa ? Przy wysokim ciśnieniu przez ten zawór wydostaje się czynnik ?

Przy wysokim ciśnieniu sprężarka jest wyłączana przez ECU. Co do obecności zaworu to nie wiem, ale to pierwsze wystarcza w większości przypadków.

No nie wiem.
Ja dwa tygodnie temu miałem coś takiego jak wyciek pary w komorze silnikowej.
Myślałem, że to płyn chłodniczy ale teraz wydaje mi się, że to było z układu klimy.
Płynu chłodniczego mi nie ubyło. Za to klima brzęczy.

Amortyzatory
Powrót