Napisał
Jaro_84
Wracam ponownie
Co prawda nie udało mi się póki co znaleźć rozwiązania, ale temat szyby staje się coraz bardziej nurtujący. Otóż dzisiejsze etapy moich działań:
1. Zdjąłem tapicerkę drzwi kierowcy aby dobrać się do elektryki/mechanizmu szyb
2. Spr mechanizm "na krótko" podłączając prostownik 12V do kostki wchodzącej do silniczka mechanizmu - szyba opuszcza się i zamyka, a więc mechanizm szyby OK!!
3. Podłączyłem miernik pod kostkę idącą od przekaźnika - po naciśnięciu przycisku szyb, pojawia się napięcie ~ 12V
4. Tak samo jak pkt 3, ale z żarówką - po naciśnięciu przycisku, żarówka się nie zapala. Dopiero gdy jeden koniec dam do np. karoserii, wtedy się świeci przy pozycji przycisku "otwieranie".
Nie jestem specem od elektryki, ale to wygląda jakby gubił gdzieś mase? Miał ktoś coś podobnego?
Na dodatek dziś otworzyłem szybę pasażera i.... nie mogę zamknąć!! Wygląda mi na to, że coś z elektryką mam walnięte (tył póki co działa).
Koledzy czy przednie szyby są na jednym przekaźniku, tym pod schowkiem? Ma ktoś jakiś schemat może?
Z góry dzięki za wszelkie porady, na tą chwilę nie mam pomysłów co zrobić aby naprawić problem.
Pozdrawiam,