[159] Przegub wewnętrzny (lewy) - nadmierny luz?

AlfaLorenzo

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS
Hej,

czy taki luz jak na załączonym filmiku na przegubie wewnętrznym (krótsza półoś) jest "akceptowalny" ? Wydaje się, że to luz w kielichu? Dyfer w skrzyni jest nowy, łożyska na dyfrze również.

https://www.youtube.com/watch?v=ABUV6s3CbGQ

Luz jest delikatny kiedy ciągnie się przegub w kierunku skrzynia-koło, większy jest kiedy szarpie się góra-dół (łącznie z pukaniem). Tak chyba być nie powinno?

pokazany luz nie jest luzem na przegubie a na lozysku i satelicie w dyfrze

Wysłane z mojego SM-A500FU

pokazany luz nie jest luzem na przegubie a na lozysku i satelicie w dyfrze

Wnętrze dyfra jest nowe! A tam chyba nigdy wieloklin półosi nie siedzi na "sztywno" ???
Może na tym filmiku nie widać dokładnie, ale chyba luz dotyczy krzyżaka w kielichu i tu chodzi na boki.

No bo luz jest na dyfrze i lozysku - tylko trzeba sprawdzic jaki ma byc.

Rusza obudowa kielicha a nie polosia.

U mnie coś "chrobocze" przy ok 40km/h i wyczaiłem że też mam spory luz właśnie w tym samym miejscu, przegub lata w dyfrze, raczej powinien siedzieć sztywno bo uszczelniacz tego długo nie wytrzyma, tyle że niby masz nowe wnętrze dyfra, u mnie 230k km.

Ten luz jest spory, dziwne że nie chlapie Ci olej ze skrzyni. U siebie niedawno wyciągałem obie półosie i w tym miejscu luzu poprzecznego nie zauważyłem.
Dyfer masz nowy że nowy czy regenerowany? Na pewno jest do 159? Czasem diabeł tkwi w milimetrach.

Ten luz jest spory, dziwne że nie chlapie Ci olej ze skrzyni. U siebie niedawno wyciągałem obie półosie i w tym miejscu luzu poprzecznego nie zauważyłem.
Dyfer masz nowy że nowy czy regenerowany? Na pewno jest do 159? Czasem diabeł tkwi w milimetrach.

Dyfer wymieniałem na nowy. Miałem go w ręku, satelity nowe, dwa łożyska na dyfrze również nowe. Widziałem oryginalny dyfer ze skrzyni i tam ślady zużycia były, ale na pewno jeszcze nie takie żeby był wielki luz. Ale wtedy zdecydowałem się wymienić sam dyfer.
Zastanawiam się tylko czy to stuknięcie rzeczywiście pochodzi z dyferencjału, tam jest olej i to nie powinno być słychać takiego "metalicznego" puknięcia. Sprawdzę jeszcze jak ten przegub siedzi w dyfrze, olej na pewno nie chlapie, w około sucho.

kielich masz zetta erra ? jakiś luz tu musi być, ja porównywałem kielich zetta erra z oryginałem to w miejscu wejścia w dyfer zamiennik na 0,05 mniejszą średnice :P niby nie dużo ale przy takiej długości coś jest:P u siebie przerabiałem temat , i dorobiłem tulejkę w tym miejscu kasującą luz , ale pozwalającą obracać się kielichowi ,i zostawienie luzu w ''setkach'' powoduje jakiś tam luz góra dół :P

Amortyzatory
Powrót