Witam problem dotyczy silnika 1.6 twin spark 120 km + gaz, Jakiś miesiąc temu pierwszy raz po nocy auto nie chciało mi odpalić, postanowiłem zepchać je na podwórko z chodnika po czym za 10 minut wrócilem i odpalił "od strzału" więc za bardzo nie przejmowałem się tym zdarzeniem, ostatnio dałem auto na przegląd instalacji gazowej po kilku godzinach jak wróciłem mechanik powiedział że nie mógł odpalić samochodu a to co robił (wymiana filtrów i naprawa kabli do akumulatora) nie ma związku z odpalaniem auta , po czym przy mnie odpalił jeszcze raz i również nie było potem zero problemów. Wczoraj samochód postał parę godzin i już miał problem z odpaleniem, razem z kolegą popchaliśmy kawałek i z dwójki normalnie odpalił, dojechałem do domu zgasiłem, zapaliłem i wszystko było ok , auto ma moc obroty nie falują, po godzinie również odpalił, rano chciałem jechać do pracy i znowu nie mogłem go uruchomić. Po przekręceniu kluczyka po kilku sekundach gasną wszystkie kontrolki łącznie z wtryskami , jak przekręcam do zapłonu to kontrola od wtrysków czasem miga co półtora sekundy gaśnie i zapala się, auto normalnie kręci nie wydaje żadnych niepokojących odgłosów i z moich obserwacji wynika że ciężko jej zapalić na zimnym silniku trzeba chwilę dłużej pokręcić, a na ciepłym zapalała zawsze od strzała , a z tego co czytałem czujnik położenia wału charakteryzuje że auto nie pali na ciepłym a u mnie jest na odwrót, nie wiem czy ma to związek ale stacyjka nie chodzi jak powinna ponieważ jak przekręcam do 1 pozycji kluczyk to czasem się blokuje że nie mogę przekręcić go dalej i trzeba tą czynność powtórzyć od zera, jednak kontrolka code gaśnie razem z innymi, jedyną rzeczą która jest nie tak to to że przy ruszaniu z jedynki nawet jak dam gaz w podłoge to auto dopiero po kilku sekundach załapuje ten gaz i przyspiesza ale to dzieje się tylko czasami, czy to że auto pod domem często stoi dwoma kołami na chodniku może mieć wpływ na nie odpalanie go,świece podobno były w tym roku wymieniane, przeszukałem forum i internet ale nie znalazłem podobnego przypadku, jaka może być przyczyna?
znalazłem na yt taką metodę, youtube.com/watch?v=wsRssRSVQYc , poszedłem wypróbować niestety nie zadziałało a po paru próbach auto zaczeło coraz wolniej kręcić aż w końcu prawie wcale nie kręci...