Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Mam problem i nie umiem czytać regulaminu.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta 1,4 TC

Domyślnie Mam problem i nie umiem czytać regulaminu.

Witam

Drugi rok używam Giulietty z automatyczną skrzynią biegów - silnik 1,4.
    Od kilku tygodni samochód co pewien czas , zwykle po nocnym postoju, po uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów informuje o awarii systemu start stop, pojawia się lampka awarii skrzyni biegów oraz sygnał akustyczny. Po zatrzymaniu samochodu i odczekaniu paru minut samochód normalnie się uruchamia i dalsza jazda przebiega bez problemowo.
    W serwisie stwierdzili niskie napięcie akumulatora. Naładowałem akumulator i samochód jeździł idealnie przez tydzień….dzisiaj awaria się powtórzyła.
    Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania…?

Ciekawostka ,chciałem kupić nowy akumulator - ale pomiar pokazał, że jest znacznie przeładowany - w stosunku do informacji na nim umieszczonej.
    W tej sytuacji wiem, że nic nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 26-10-2018 o 14:22

Użytkownik Rowerzysta Avatar arturo132
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Stelvio 2.0 280+, Giulietta 1,6

Domyślnie

Nie piszesz ile lat ma samochód.
    Lampka awarii start-stop wskazuje na zużyty akumulator.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

To ze start stop to miałem kilka razy. Za każdym razem wymieniali akumulator i czujnik ładowania akumulatora.

Auto
    Giulietta 1,4 TC

Domyślnie

Cytat Napisał Zbig Zobacz post
    Witam

Drugi rok używam Giulietty z automatyczną skrzynią biegów - silnik 1,4.
    Od kilku tygodni samochód co pewien czas , zwykle po nocnym postoju, po uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów informuje o awarii systemu start stop, pojawia się lampka awarii skrzyni biegów oraz sygnał akustyczny. Po zatrzymaniu samochodu i odczekaniu paru minut samochód normalnie się uruchamia i dalsza jazda przebiega bez problemowo.
    W serwisie stwierdzili niskie napięcie akumulatora. Naładowałem akumulator i samochód jeździł idealnie przez tydzień….dzisiaj awaria się powtórzyła.
    Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania…?

Dziękuję za odp. Samochód ma 2,5 roku. Wyposażony jest w podgrzewane fotele, odsuwany elektrycznie dach itp.

Ciekawostka ,chciałem kupić nowy akumulator - ale pomiar pokazał, że mój akumulator jest znacznie przeładowany - w stosunku do informacji na nim umieszczonej.
    W tej sytuacji wiem, że nic nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Zbig ; 03-10-2016 o 12:34

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Objawy akumulatorowe, jeśli możesz na próbę zamienić z kimś to wypróbujesz. Stopień zużycia warto sprawdzić na profesjonalnej roładowywarce, sam pomiar napięcia nic nie daje.

Auto
    Giulietta 1,4 TC

Domyślnie

Dziękuję za info - będę próbował

Użytkownik Świeżak Avatar luntain
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MultiAir 170KM 2011

Domyślnie

Ja się borykałem z podobnym problemem, że niby aku. Jeszcze nie jestem pewien czy to naprawiłem, ale sobie wykminiłem, że jeżeli samochód pada z powodu spadku napięcia podczas jazdy to musi być problem z aku i alternatorem. U siebie miałem już zużyty pasek klinowy, więc zmieniłem, aku został jaki był i na razie ok, ale mało jeździłem. Zerknij na pasek klinowy, jak wygląda i czy nie piszczy, bo to łatwo zmienić.

EDIT: przez pomyłkę, wątek sprzed dwóch lat z martwych przywołałem, to chyba na swięto zmarłych
    Ostatnio edytowane przez luntain ; 25-10-2018 o 20:59

Użytkownik Świeżak Avatar Zefir
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta JTDm 170 TCT

Domyślnie

Może warto sprawdzić alternator. U mnie co prawda problem dotyczył odcinania układu wspomagania, ale pojawiała się ikona akumulatora. Nawet wymieniłem akumulator (niepotrzebnie), po czym okazało się, że na połączeniu z alternatora był jakiś luz, brak styku, który pojawiał się od czasu do czasu. Reset stacyjką zawsze pomagał. Po podłączeniu Mesa i gdy błąd był aktywny, elektryk ruszył przewodem co sprawiło, że wyświetlany błąd przestał być aktywny. Wtedy wyjaśniło się, że problemem był poluzowany przewód od alternatora. Tak czy inaczej trop też prowadził do akumulatora.
    Pozdrawiam