Jako, że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich uprzejmie
Parę tygodni temu przyjechałem z Włoch zakupioną tam 159 SW w wersji 1.9 150km. Trasa przebiegła ( niemal ) bezproblemowo, jednak obecnie doszło do dość przykrej awarii alternatora. Postanowiłem samemu wymienić owy, z pomocą jakże ciekawych filmików na youtube. Wszystko szło gładko... aż do momentu w którym jestem obecnie i nie wiem jak ruszyć dalej. Otóż z własnej głupoty, nie zrobiłem sobie wcześniej zdjęcia tego, jak przebiega pasek wieloklinowy... i absolutnie nie wiem jak go teraz założyć ! Szukałem ( łącznie z tym forum ) różnych zdjęć ale bezskutecznie. Na poradniku niestety koła i napinacz jest ułożony jakby inaczej... co totalnie zbiło mnie z tropu. W załączniku umieszczam moje dzieło sztuki, na którym jest narysowany rozkład kół w moim przypadku ( mam nadzieję, że niczego nie pominąłem, bo robię wszystko od góry, bez ściągania dolnej osłony silnika ). Na żółto oznaczone są koła z rowkami, na zielono oznaczone są koła ślizgowe ( te bez rowków, które tylko prowadzą pasek po jego gładkiej stronie ) na czerwono jest koło alternatora, a na niebiesko jest ślizgacz napinacza. Czy drodzy forumowicze jesteście w stanie nakierować mnie, jak owy pasek ma przebiegać ?![]()
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za przydługawą formę posta!