Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Problemy z elektroniką

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa

Exclamation Problemy z elektroniką

Witam
    mam pewien problem w mojej Alfie Romeo Brera
    1.na ekranie pomiędzy licznikami wyświetlają się dwa komunikaty z symbolami :

-awaria systemu ochrony samochodu / wstrzymanie blokady kierownicy
    -awaria systemu zapobiegającemu zgnieceniu przez szybę

symbole na żółto

2.dodam że szyba z ww komunikatu nie domyka się po zamknięciu auta ani automatycznie ani z kluczyka

3.nie działa regulacja lusterek oraz przycisk do składania lusterek... Po zamknięciu auta składają się .

4.nie działa również otwieranie bagażnika z podłokietnika . z pilota działa .

proszę o jakieś wskazówki bardziej doświadczonych Alfistów

Mieszka w
    Nowa Słupia
    Auto
    AR 159 2.2 JTS 2006r.

Domyślnie

trudno będzie... co do otwierania bagażnika to też szukałem u siebie w "159" powodu dla którego nie otwierała się z środka... okazało się że grzebiąc w opcjach kompa włączyłem blokadę żeby nie dało się go otworzyć.. po znalezieniu tej funkcji i zmienieniu jej bez problemu chodzi, a już miałem klapę rozbierać przez swoją nieuwagę narobiłbym sobie niepotrzebnej roboty... sprawdź może przy odrobinie szczęścia to nic poważnego tylko to o czym piszę. co do reszty to nie pomogę bo to już raczej elektryk potrzebny...jedyne co mogę powiedzieć to jeśli wyskakuje błąd zapobiegający przed zgnieceniem to logika podpowiada że widocznie szyba napotyka jakiś opór i dlatego nie idzie dalej żeby czegoś nie zgnieść lub kogoś... może coś podeszło lub uszczelka się podwinęła... ale to tylko moje strzelanie i sugestie. A jeśli chodzi o lusterka to sprawdź sobie może bezpieczniki to po pierwsze a poza tym czy w ogóle działa ten przełącznik, przeczyść styki i zobacz czy fizycznie nie uszkodzony albo wypięty może.. wszystkie moje podpowiedzi są bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów jedynie trochę czasu potrzeba więc myślę że warto sprawdzić. A te problemy od kupna są czy w trakcie użytkowania już ? bo to ważne w sumie.

Auto
    Alfa

Domyślnie

Od kupna :/
    Przełączniki rozebralem wyczyscilem .nie widziałem nic nie pokojącego .. nic nie pomogło.. sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod kierownicą . Są ok . Aczkolwiek gdy szukałem w instrukcji bezpiecznika regulacji lusterek to nie mogłem go znaleźć . Możliwe że jest pod maską ?? Szukając ustawień w komputerze masz na myśli wyświetlacz pomiędzy licznikami czy w navi ?

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

W jakim stanie masz akumulator? Próbowałeś skalibrować te szyby? (zamknąć drzwi, szyba w dół do końca i przytrzymać przycisk o co najmniej 3 sekundy dłużej po osiągnięciu dolnego położenia, szyba w górę do końca i przytrzymać przycisk o co najmniej 3 sekundy dłużej po osiągnięciu górnego położenia).

Mieszka w
    Nowa Słupia
    Auto
    AR 159 2.2 JTS 2006r.

Domyślnie

w sumie to nie wiem gdzie będzie u ciebie komputer pokładowy, bo ja nie mam navi ... u mnie na zegarach to jest ale może jak masz navi to przerzucili to u ciebie tam? nie wiem ,stawiam że miedzy zegarami jednak. Nie pamiętam konkretnie nazwy tej funkcji klapy w języku angielskim ale to jest na zasadzie (on/off) tylko, bo nic więcej tam zrobić nie możesz, jeśli chcesz to sprawdzę konkretnie całą nazwę chyba ze sam dojdziesz jeśli znasz chociaż trochę język to bez problemu znajdziesz bezpiecznik nie musi być konkretnie od regulacji lusterek bo często są łączone z czymś innym żeby oszczędzić miejsce.. masz jeszcze bezpieczniki po maską czarna skrzynka mała obok aku... tam jeden z nich odpowiada za blokadę kierownicy np.. tamte też przejrzyj wszystkie. Pisałeś że składają się lusterka przy zamknięciu drzwi więc pewnie tylko przełączniki masz walnięte do sterowania skoro sam komp potrafi nimi sterować a tylko ty ręcznie nie możesz. A oglądałeś czy nic nie blokuje szyby?

Auto
    Alfa

Domyślnie

1. na wyświetlaczu pomiędzy licznikami w opcjach (lewa manetka/kierunkowskazy) mam tylko trzy opcje 1. speed limit 2. Jasność i chyba 3. wyjście
    2. można gdzieś kupić taki przełącznik do szyb/lusterek ??
    3. jest jeszcze taka możliwość że uszczelka stawiała opór .. ale już jest na miejscu . Szyba nadal zamyka się z większym oporem niż prawa. może podnośnik na nich ucierpiał .. ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał martin_626 Zobacz post
    1. na wyświetlaczu pomiędzy licznikami w opcjach (lewa manetka/kierunkowskazy) mam tylko trzy opcje 1. speed limit 2. Jasność i chyba 3. wyjście
    Te opcje są aktywne tylko podczas, kiedy samochód jest w ruchu. Pewnie dlatego, żeby podczas jazdy nie bawić się innymi. Komputer mylnie odbiera jakiś sygnał, ze samochód jedzie, dlatego nie działają te opcje jakie wymieniłeś w pierwszym poście. To logiczne, bo przecież nie da sie zablokować kierownicy podczas jazdy. Podczas jazdy nie da się otworzyć bagażnika, dlatego pewnie nie działa ten przycisk.

2. można gdzieś kupić taki przełącznik do szyb/lusterek ??
    Ja myslę jednak, że przyczyna leży gdzie indziej.

3. jest jeszcze taka możliwość że uszczelka stawiała opór .. ale już jest na miejscu . Szyba nadal zamyka się z większym oporem niż prawa. może podnośnik na nich ucierpiał .. ?
    Podnośniki (silniki podnośnika) mają zabezpieczenie przeciążeniowe. Nic mu nie będzie.

Diagnozowałeś body komputer mesem? Jakie masz błędy? Komputer blokady kierownicy jak i drzwi też powinien coś pokazywać. Poza tym w opcjach komputera drzwi w MES są testy, możesz tam zasterować lusterkami, to powinno jednoznacznie wykluczyć albo potwierdzić, ze przyciski są uszkodzone.
    Ostatnio edytowane przez 0prawca ; 24-10-2016 o 06:59

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Opcje masz na nawigacji, żeby cokolwiek zmienić musi być zapłon. Jest tam zakładka system i tam masz ustawienia.

Mieszka w
    Nowa Słupia
    Auto
    AR 159 2.2 JTS 2006r.

Domyślnie

najlepszym wyjściem byłoby sprawdzić czy dochodzi napięcie do przełącznika jakimkolwiek miernikiem... jeśli umiesz sam to bez problemu i bez kosztów to zrobisz a jeśli nie to dobrze jakbyś pojechał do jakiegoś elektryka który to ogarnie. Jeśli jest tak jak kolega wyżej pisze i opcje masz w navi to dalej sobie poradzisz już. Może dobrze byłoby zdjąć boczek i zobaczyć czy przypadkiem te drzwi nie było bite... i czy mechanizmy nie ucierpiały.... bo dziwny zbieg okoliczności że wszystkie funkcje w drzwiach tych samych nie chodzą, a to że mogą wyglądać na proste i ładne to zgubne bardzo ja dla świętego spokoju bym zajrzał. może suwnica podgięta? no ale to tylko gdybanie...jeśli zdecydujesz się rozebrać to będziesz wiedział. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z blokadą kierownicy... w sensie że chodzi czy ze nie chodzi blokada?

Auto
    Alfa

Domyślnie

1. Pierwszy problem rozwiązany.. komunikaty o :
    -awaria systemu ochrony samochodu / wstrzymanie blokady kierownicy
    -awaria systemu zapobiegającemu zgnieceniu przez szybę
    zniknęły..
    pomogła kalibracja i komunikaty zniknęły ,dzięki za radę
    podejrzewam że problem wróci jeśli nie rozbiorę skrzydła Belli (opór przy podnoszeniu/zamykaniu pozostał)
    szyba nie domykała się i sadzę że dlatego wyświetlał się komunikat o awarii systemu ochrony samochodu.

2.kwestia przycisku otwarcia bagażnika - poszukuje jeszcze w radiu...

3.Będzie ktoś tak miły i mi podpowie dlaczego mogą mi się nie wyświetlać opcje pomiędzy licznikami ??

4.Gdzie mogę znaleźć takie schematy tego sterowania lusterkami ? I czy w ogóle mogę znaleźć ?

5.Historie z podłączeniem do komputera dopiero rozpocznę więc nie mogę jeszcze nic powiedzieć o testach..

6. Przy okazji chciałbym się upewnić że do fabrycznej navki nie mogę podłączyć ani aux ani usb ? Powiedzcie że się da Jeszcze nie wyjąłem radia i nie wiem co kryje z tyłu