Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Temat: Wysokie korekty pod obciążeniem, brak mocy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie Wysokie korekty pod obciążeniem, brak mocy.

Mam już dosyć problemów ze swoim samochodem, chciałbym je wreszcie koniecznie rozwiązać. Byłem już ze swoim problemem u kilku mechaników, niestety jak na razie nikt mi z tym nie jest w stanie pomóc a nie chcę wydawać worka pieniędzy na wymiany po kolei.

Otóż moje 2.4 jtdm ma problem z mocą i korektami.

Sprawa wygląda tak, że na biegu jałowym korekty są idealne - wszystkie prawie, że 0, momentami przekraczają 0.5. Niestety pod butem korekty lecą w kosmos, do 4.5 nawet na niektorych wtryskach. Ciśnienie doładowania też skacze (Przy pełnym bucie idzie na maxa - 1.5 bar na chwilę a następnie faluje).

Byłem u cinka na hamowni, wypluło 180 koni i 360 Nm, puszczając przy tym dość pokaźnego dymka. EGR off, DPF off, klapy wirowe off.

Chciałem jeszcze ostatnią rzecz ustalić przed wywalaniem kaski na nowe wtryski, ew. ściąganie czapki.

Czy powyższe problemy mogą wynikać ze źle zamontowanego kolektora dolotowego? (Kolektor mechanik druciarz zamontował na śruby zamiast na szpilki. Ponadto kolektor po zaspawaniu klapek nie został splanowany - czy powinien?). Może źle złożył rozrząd? Pamiętam, że moje problemy właśnie zaczęły się mniej więcej w czasie wycinania tych klapek.

Jeżeli trzeba mogę zlogować auto, tylko powiedzcie co będzie potrzebne.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AUDI A6 3.0 TDI

Domyślnie

Będąc na pomiarze mocy u takiego specjalisty, nie dowiedziałeś się od niego jakie mogą być tego przyczyny ?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Dokładnie byłeś u specjalisty, a porady szukasz na forum. To tak jak byś był na rezonansie magnetycznym i zamiast zapytać lekarza wrócił byś do domu i pytał na forum. Mam podobne problemy z korektami z tym, że u mnie jest 197KM 460NM z pomiaru na obciążeniowe dynoproject wiec odpuściłem temat.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

A wiecie czy się dowiedziałem?

Pojechałem tam w celu zrobienia softu, ale okazało się, że nie da się tego zrobić z powodu opisanego powyżej - co wyszło dopiero na hamowni. Cinek podał tropy ale teraz muszę dojść do tego co może być, bo nie było możliwości grzebania od razu w aucie. Teraz nie będę znowu do niego gonił na diagnostykę bo zwyczajnie mam daleko. Chyba, że nie będę miał innego wyjścia.

Powiedział mi, że pierwszą rzeczą jest sprawdzenie kompresji i na to też jestem umówiony w poniedziałek. W międzyczasie myślałem, że ktoś miał do czynienia z takimi przypadkami i przyczyna może być bardziej prozaiczna - szukam po prostu sam żeby nie tracić czasu.
    Ostatnio edytowane przez pushq ; 05-12-2016 o 12:55
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nie wiemy bo nic nie napisałeś wiec zakładamy, ze brak takiej informacji od cinka. U mnie zmiana kolektora nic nie dała. Fabryczny z klapami zmieniłam na taki fabrycznie bez klap i było zero różnicy. Wywalenie egr i dpf tez nic nie wniosło. Wymiana końcówki na wtrysku który się rozjeżdżał najbardziej w kosmos również nic nie dała. Podmieniałem tez map sensor, maf sensor, zawór sterowanie zmienna geo i cały czas było to samo. Całe szczęście nie musiałem wyrzucać hajsu bo kuzol ma również 2.4 wiec sobie podmieniałem graty. Pomiar na hamowni pokazał serię z bonusem nm jak dojdziesz do rozwiązania chętnie poczytam bo mi już się znudziło szukanie przyczyny rozjeżdżających się korekt pod obciążeniem. Na jałowych tez mam idealne.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

[MENTION=10735]Pływak[/MENTION].. Map maf n75 nie wpływają na korekty
    Prędzej zacznijcie od kompresji.
    Po drugie mierzenie korekt pod obciążeniem jest dyskusyjne. Nie zauważyliście że powyżej pewnych obrotów się nie zmieniają?

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ale wpływają na skoki ciśnienia doładowania, o których pisał. Popularne w 2.4 dobijanie do 1,5 bara i drop na 0,8 i znowy wskazówka leci w górę. Powodem mogą być trzy z wymienionych lub zacinająca się zmienna geo. Korekty pod obciążeniem nie zmieniają się jak wciśniemy buta w podłogę wtedy komp ma ważniejsze sprawy niż przeliczanie korekt i pokazuje ostatnia odczytaną wartośc. Przy normalnym przyspieszaniu podaje korekty i widać jak wraz z obrotami się rozjeżdżają.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AUDI A6 3.0 TDI

Domyślnie

Falowanie ciśnienia doładowania to kojarzy mi się ze zmienną geometrią, może warto sprawdzić czy kierownice pracują płynnie w całym zakresie. Dymek jeśli czarny to może faktycznie przycinają się kierownice i turbo nie podaje tyle powietrza ile powinno, ewentualnie jakieś nieszczelności w układzie dolotowym. Po za tym podstawowa diagnostyka, kompresja, obserwacja oleju czy nie ubywa, płyn chłodniczy czy w normie, ewentualnie wtryski na stół do sprawdzenia. Początki z alfa nie należą do przyjemnych i najtańszych hehe, ale chyba warto

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

A sory, nie zauważyłem że autor ma też problemy z turbiną.

Czekaj na wynik pomiaru kompresji. Jak będzie pomyślny to wtryski na maszynę do sprawdzenia.

Co do falowania turbiny. Można podmieniać zaworki czujniki na początku, jak nie pomoże to do roboty.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Ale wpływają na skoki ciśnienia doładowania, o których pisał. Popularne w 2.4 dobijanie do 1,5 bara i drop na 0,8 i znowy wskazówka leci w górę.
    Tylko, że właśnie ciśnienie nie spada do 0.8 tylko spada o 0.1-.02 bara.

To czekam na pomiar kompresji. Cały czas się łudziłem, że może to być problem np. ze szczelnością układu dolotowego.